Sarajevo

Obilježena 30. godišnjica ubistva civila u Ulici Hamdije Kreševljakovića

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mjesto masakra, obilježena je 30. godišnjica ubistva civila u Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47.

FOTO:  SLUŽBA ZA PROTOKOL I PRESS KANTONA SARAJEVO
FOTO: SLUŽBA ZA PROTOKOL I PRESS KANTONA SARAJEVO

Na to mjesto je prije 30 godina pao minobacački projektil kalibra 120 mm od čijeg je eksplozivnog dejstva smrtno stradalo sedam, a teže i lakše ranjeno četvero naših sugrađana. Projektil je ispaljen sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske koji su se nalazili na području Hladivoda.

Ubijeni su: Staka Aksentić, Zekerija Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elmedin Zimić.

Tužnu godišnjicu obilježile su porodice i prijatelji ubijenih, učenici Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić, delegacije Kantona Sarajevo, Općine Centar i Općinskog vijeća Centar Sarajevo, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo i Udruženja civilnih žrtava rata “Svjetlost”.

Kako je rečeno tom prilikom, svirepa ubistva i masakri građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, nisu bili slučajni i to uvijek treba ponavljati.

“Jer kako drugačije objasniti ova stravična ubistva koja su se dešavala tokom sankanja djece na Alipašinom polju, tokom dječije igre na Bistriku, u redovima za vodu kod Pivare i Daira, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza u Budakovićima i Boljakovom Potoku, pijaci Markale, Gradskoj tržnici i mnogim drugim mjestima. Kako ih objasniti nego plansko i sistematično ubijanje građana Sarajeva” – rekla je Mirna Pecikoza koja se obratila prisutnim uime Ministarstva zdravstva KS.

Da je to prepoznato i u Međunarodnom sudu u Hagu, dokaz je presuda na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Dragomir Milošević koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine.Potvrđena je kazna doživotnog zatvora i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je između ostalog osuđen i za udruženi zločinački poduhvat: “koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja”. Doživotnu kaznu služi i Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske.

“Bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni – rekla je Pecikoza”, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.