BiH

Obilježavanje završetka projekta izgradnje mosta preko Save kod Gradiške

Završetak projekta izgradnje mosta preko Save kod Gradiške bit će obilježen večeras na samom mostu.

FOTO:
FOTO:

Prisustvovat će mu ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović kao i zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Evropske unije.

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović je danas na pres-konferenciji u Banja Luci kazao da projekat obuhvata most dužine 462 metra, pristupne saobraćajnice sa strane BiH, odnosno RS-a 411 metara i pristupne saobraćajnice sa strane Hrvatske oko 50 metara. Pristupna dionica sa hrvatske strane još nije završena.

Mitrović je naveo da je spojna saobraćajnica sa hrvatske strane predmet investicije Hrvatske. Ugovor je potpisan, izvođač je uveden u radove.  

– Prema mojim informacijama, završetak radova na ovoj pristupnoj saobraćajnici je predviđen u februaru 2024. godine – kazao je Mitrović.

Što se tiče graničnog prijelaza, podsjetio je da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH prošle godine uputilo inicijativu da se sa bh. strane praktično adaptira trenutni granični prijelaz, da se uradi integrisani granični prijelaz.

– Obavijestili smo sve nadležne institucije. Prije svega, sa naše strane to je Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija, Uprava za indirektno oporezivanje, inspekcijiski organi. Imamo tu određene probleme. Imamo određena prepisivanja s Ministarstvom sigurnosti ko je nadležan. Naravno da je Ministarstvom sigurnosti nadležno za granične prijelaze, a mi smo tu inicijativu uputili i pozvali sve zainteresirane. S druge strane, za ovaj integrisani granični prijelaz, hrvatska strana je isto tako zainteresirana. Sa njihove strane nadležnost je Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva finansija – naveo je Mitrović.

Po njegovim riječima, trenutno situacija što se tiče graničnog prijelaza s hrvatske strane, u slučaju da ostane granični prijelaz i sa jedne i sa druge strane, on treba da se isprojektuje, da se raspiše tender i da se uradi.  

Vršilac dužnosti direktora JP Autoputevi RS Slobodan Stanarević je kazao da je rok za izgradnju mosta u potpunosti ispoštovan.

– U potpunosti kvalitetom, rokom, cijenom je sve zadovoljeno – naveo je on.

Prihvati notifikacije