Jet set

O fatalnoj Jami se i dalje priča: Od izbora za Miss Jugoslavije, preko Mila Đukanovića i Vanje Grbića do kraljice klubova

Folk-pјevačicu Jasnu Milenković (55 godina) mnogi ubrajaju među jednom od najpopularnijih beogradskih klupskih pjevačica.

FOTO: U JEDNOM OD BEOGRADSKIH KLUBOVA/Z. JAKŠIĆ
FOTO: U JEDNOM OD BEOGRADSKIH KLUBOVA/Z. JAKŠIĆ

Poznata kao Jami oduviјek je važila sa atraktivnu i poželjnu ličnost sa estrade, ne samo u muzičkim krugovima, već i izvan njih. Bivša gimnastičarka, vitka i skladno građena plijenila je izgledom iponašanjem, ne samo na sceni. Zbog nje lomila su se mnoga koplja.

Najviše su je „mjerkali“ političari jer preko njih najčešće se može ući u takozvano „visoko društvo“, što je načešće cilj svake estrade dame. Jer, ulazak u „visoko društvo“ ti omogućava popularnost, slavu ali, i lovu.

FOTO: DUGE NOGE ZA ODMARANJE
FOTO: DUGE NOGE ZA ODMARANJE

Fatalna Jami je osvajala srca mnogih muškaraca. Ipak , najčešće oni zaduženi za skandale i tračeve spominju dvojicu poznatih faca iz javnog života. To su aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i najbolji sportista SR Jugoslavije 2000. godine, odbojkaš, Vanja Grbić.

Jami se u ljeto 1994. godine pojavila na 1. festivalu zabavne muzike „Sunčeve skale“ u Herceg-Novom, čiji je osnivač i producent bio Slobodan Bučevac iz Podgorice. Mnoge poznate pjevačice, među njima Maja Nikolić, Lana Toković i druge sigurno su se odkud ona na „Skalama“ i po kojoj vezi je jedna folklorka zalutala među zabavnjacima?

Uz to, pričalo se, da su mnogi akteri Festivala iskazivali nezadovoljstvo zbog njenog prisustva u Herceg-Novom jer im je sve „mirisalo“ na neku neregularnost. Šta je radila Jami među pop- pjevačicama?

Sami sebe ocijenjivali pa se poslije žalili

Prije toga, Jami se pojavljivala na mnogim muzičkim događajima sa pjevačima narodne muzike, među ostalim, bila je učesnica i nekada prestižnog Festivala narodne muzike „Šumadijski sabor“ u Aranđelovcu.

Učesnici „Sunčanih skala“ su među sobom samo nagađali i pitali se, ko je taj moćnik koji je omogućio atraktivnoj, Jami, tada dvadesetsedmogodišnjoj beogradskoj folkerki da se „ugura“ među pop-pjevačice? Šuškalo se da bi to mogao biti Milo Đukanović tada visoko pozicionirani crnogorski političar, a sadaaktuelni predsednik Crne Gore. Tračalo, ali, niko nije imao dokaza da potvrdi da su Milo i Jami u vezi.

Koncepcija 1. festivala „Sunčane skale“, koji je 1994. g. započeo svoj život (trajao je do 2015. g. kada je ugašen radi nedostatka finansija) bio je da kad svi otpjevaju svoje numere, neće pjesme ocenjivati žiri, koji nije bio ni predviđen, već će na kraju, sami učesnici da glasaju za onu pjesmu (izvođača) koja im se najviše dopada. S tim, da ne može da glasaju za sebe. Onaj pjevač ili pjevačica, koji od kolega dobije najviše bodova postaće pobjednik „Sunčanih skala ’94.“

FOTO: FOLKERKA MEĐU ZABAVNJACIMA
FOTO: FOLKERKA MEĐU ZABAVNJACIMA

Zahvaljujući glasovima petnaestak učesnika mlada i perspektivna pop-pjevačica tada devetnaestogodišnja Nišlijka, Maja Nikolić, koja je je otpevala pjesmu „Baš sam se zaljubila“ postala je pobjednik.

-Iako sam imala najbolju pjesmu, a mnogi su me vidjeli kao pobjednicu, zbog zamumuljenih i zakukuljenih radnji, koje su se deševale na Festivalu, prije svega zbog glasanja, ostala sam bez pobjede – jadala nam se davno nekada popularna kantautorka Lana Toković.

Da dodamo, Jami nije bila visoko plasirana na „Skalama“, zauzela je „zlatnu sredinu“. Sasvim dovoljno za jednu mladu pjevačicu, koja je uz pomoć direktnog prenosa na TV vrlo brzo je postala popularna i počela da korača trnovitim estradnim stazama.

Promocija u hotelu “Interkontinental”

Nekoliko mjeseci kasnije, Jami je u beogradskom hotelu „Interkontinental“ imala gala promociju nove kasete „Šibica“, kojom je htjela da zapali estradu. Mnogi, dobro upoznati sa događajima su pričali da je Milo Đukanović u realizaciji muzičke kasete mnogo pomogao savjetima, dao joj podršku. Da li je i novcem, ne zna se.

Pred sam početak promocije, na koju su pozvane samo VIP ličnosti, pošto su se ugasila svjetla, iz mraka u salu je ušetao Milo Đukanović, nonšalantno, sigurnim koracima, prošao pored gostiju i sjeo u prvi red rezervisan za VIP lica. I sa velikom pažnjom pratio promociju.

U vezi saradnje i poznanstva sa Milom Jami se i danas često oglašava u medijima, priča, da samo njih dvoje znaju šta se između njih dešavalo devedesetih godina. I da je sve to tajna, a izmišljotine da su njih dvoje bili u vezi su obični tračevi. Da li?

FOTO: VANJA GRBIĆ I JAMI
FOTO: VANJA GRBIĆ I JAMI

I dok se nagađalo o navodnoj vezi Jami i Mila Đukanovića zasigurno se zna da su Jami i nekadašnji najbolji jugoslovenski odbojkaš, Vanja Grbić (52 godine) koji je sa SRJ 2000. g. u Sidneju osvojio zlatnu medalju u odbojci, imali ljubavnu idilu, koja je kratko trajala.

Upoznali su se sasvim slučajno na snimanju naslovne strane za ilustrovani sportski list „Tempo“. Pošto je Grbić u to vrijeme bio veoma popularan za naslovnu stranu, po ideji urednika, uz popularenog sportistu ide i neka “zgodna cica”, pa je izbor pao na Jami.

Željela je postati Miss Jugoslavije

Ali, pala je i iznenadna ljubav. Dok je trajala njihova veza ona je često Vanju dočekivala i ispraćivala iz Beograda na brojna međunarodna takmičenja kada je igrala jugoslovenska odbojkaška reprezentacija.

Vanji veza sa Jami nije smetala da 2000. g. bude proglašen za najboljeg odbojkaša Evrope. Priča se da je nekoliko puta putovala u Italiju da posjeti Grbića, koji je igrao za jedan italijanski klub.

FOTO: DA LI JE BILA U LJUBAVNOJ VEZI ZA SADAŠNJIM PREDSJEDNIKOM CRNE GORE?
FOTO: DA LI JE BILA U LJUBAVNOJ VEZI ZA SADAŠNJIM PREDSJEDNIKOM CRNE GORE?

Koliko je Jami cijenila sebe, najbolje neka vam posluži ovaj primjer. Potpisnik ovih redova, kao saradnik prvog ju-tabloida „As“ (urednika Džavida Husića) za izbor „Mis Jugosavije“, po preporuci pozntog atletičara iz Beograda, Zorana Molovića, u Beogradu je u hotelu „Palas“ snimio Jami za izbor. Bila je to 1984. godine, a ona je imala 17 godina.

Kada je završeno fotografisanje ona je rekla da hoće da učestvuje na izboru „Miss YU“ ali samo pod jednim uslovom, ako joj Husić obeća da će pobijediti. Naravno, Džavid se nije složio sa tim, Jami je odustala od takmičenja.

Te godine na spektakularnom izboru u sarajevskoj “Zetri” je pobjedila tada devetnaestogodišnja studentkinja iz Zenice, Dinka Delić.

Tekst i fotografije Zoran JAKŠIĆ

Prihvati notifikacije