Svijet

Novi zaplet u slučaju Navaljni: Bliska saradnica tvrdi da je postojao dogovor o razmjeni političara

Tim Alekseja Navaljnog saopštio je da je ruski opozicijski političar namjerno ubijen po nalogu predsjednika Vladimira Putina uoči razmjene zarobljenika u sklopu koje je trebao biti pušten na slobodu u zamjenu za ubicu Federalne sigusrnosne službe Rusije zatvorenog u Njemačkoj.

slučaj navaljni
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT/ АЛЕКСЕЙ НАВАЛЬНЫЙ

U videu na YouTubeu objavljenom u ponedjeljak pod naslovom ‘Zašto je Putin sada ubio Navaljnog?’, bliska saveznica opozicijskog političara Maria Pevchikh izjavila je da je nakon mjeseci lobiranja za razmjenu zatvorenika u koju je bio uključen Navaljni, “do proljeća prošle godine naš plan odobren”.

Pročitajte još

“Navaljni je trebao biti slobodan sljedećih dana jer smo postigli odluku o njegovoj razmjeni”, rekla je, dodavši da je ruski milijarder i oligarh Roman Abramovič djelovao kao veza između zapadnih zvaničnika i Putina u posredovanju u dogovoru.

POLITICO, koji je prenio vijest, nije uspio neovisno provjeriti tvrdnje Pevchikhove.

Pevchikh je dalje navela da je dogovor uključivao Vadima Krasikova, agenta FSB-a zatvorenog u Njemačkoj zbog ubistva bivšeg čečenskog zapovjednika 2019., i “dva američka državljanina”.

Dodala je kako je kasno 15. februara dobila potvrdu da će se takva zamjena dogoditi, ali vjeruje da se Putin tada predomislio.

“Budući da su spremni načelno razmijeniti Krasikova, onda se samo trebam riješiti pregovaračkog aduta [Navaljnog]”, Pevchikh je kazala pretpostavljajući Putinov način razmišljanja. “Onda ponudi nekog drugog kad dođe vrijeme”.

“To je apsolutno nelogično, iracionalno, to je ponašanje ludog mafijaša. Ali stvar je u tome da je Putin poludio od mržnje prema Navaljnom”, rekla je.

Kremlj nije odmah komentirao navode tima Navaljnog.

Dvojica zapadnih zvaničnika priznala su da su u toku razgovori o razmjeni zatvorenika, ali su zanijekali da je postojala bilo kakva službena ponuda.

Dana 16. februara, dan nakon što Pevchikh tvrdi da je dobila potvrdu da je dogovor “u završnoj fazi”, stigla je vijest da se Navaljni onesvijestio i umro nakon šetnje u zatvorskoj koloniji na sjeveru.

Pevchikh nije spomenula imena dvojice američkih državljana, ali je kazala da je takav dogovor ikada postojao, on bi vjerojatno uključivao američkog novinara Evana Gershkovicha i Paula Whelana, koji su obojica bili u zatvoru u Rusiji pod optužbama za špijunažu.

U intervjuu s američkim desničarskim stručnjakom Tuckerom Carlsonom ranije ovog mjeseca, Putin je rekao da ne isključuje dogovor o oslobađanju novinara Wall Street Journala Gershkovicha “ako naši partneri poduzmu recipročne korake”.

Zatim je govorio o “osobi, zbog patriotskih osjećaja, [koja] je eliminirala bandita u jednoj od europskih prijestolnica”, u izjavi koja se naširoko smatra potvrdom da je Putin zauzvrat želio da Krasikov bude oslobođen.

Prihvati notifikacije