Kultura

Novi roman Aleksandra Hemona govori o homoseksualnoj ljubavnoj romansi tokom Prvog svjetskog rata

Studenta Rafaela Pinta i vojnika Osmana rat će spojiti na galicijskom ratištu i odvesti na veliko putovanje sve do Šangaja.

FOTO: MARTIN HUNTER / PASATIEMPO
FOTO: MARTIN HUNTER / PASATIEMPO

Bosansko-američki pisac Aleksandar Hemon u recentno objavljenoj knjizi “The World and All That It Holds” pripovijeda o tajnom ljubavničkom odnosu Rafaela Pinta i vojnika Osmana. Rafael je bečki student koji uoči Prvog svjetskog rata dane provodi u Sarajevu, u apoteci koju je naslijedio od oca, ali atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda njegov život odvodi u potpuno neočekivanom smjeru. Ratna zbivanja i dolazak u Galiciju (današnja zapadna Ukrajina) na Rafaelov put dovode bosanskog vojnika koji će ostaviti duboki trag u njegovu životu. Priča Pinta, ali i čitaoca, vodi na veliko putovanje sve do Šangaja, otkrio je Hemon u intervjuu za NPR, a izdavačka kuća Buybook već je najavila i bh. izdanje.

Aleksandar Hemon, rođeni Sarajlija, u Sjedinjenim Američkim Državama živi od 1992. godine. Iako se, kada se uputio u Chicago na novinarski program razmjene, u toj zemlji namjeravao zadržati samo kratko, kao i njegovom protagonisti Rafaelu, rat mu je pomrsio planove pa je Hemon zatražio i dobio status političkog izbjeglice.

O svom odrastanju u Sarajevu te kasnijem imigrantskom životu u Sjedinjenim Američkim Državama pisao je i u knjizi memoarske proze “Knjiga mojih života” iz 2013. godine.

Hemon je uz Lanu Wachowski i Davida Mitchella radio na scenariju za posljednji nastavak “Matrixa”, a surađivali su i na naučno-fantastičnoj seriji “Sense8”.

Prihvati notifikacije