BiH

Novi detalji o akciji hapšenja Miloša Lučića

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić (DNS) uhapšen je jutros na području Istočnog Sarajeva.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA-e, uz asistenciju MUP-a RS-a, proveli su akciju lišenja slobode osumnjičenog Lučić Miloša (1986), aktuelnog ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Uporedo sa lišenjem slobode, vrše se pretresi uredskih prostorija kao i mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim kaznenim djelima.

Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti, povezano sa više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

Pročitajte još

“Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zlouporabe u oblasti trošenja sredstava namjenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zouporabe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom”, dodaju iz Tužilaštva.

Osumnjičeni će u zakonskom roku u pratnji SIPA, biti predat postupajućoj tužiteljici, koja će nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Prihvati notifikacije