Svijet

Njemačkim hotelima i restoranima nedostaje 65.000 radnika

“Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja”, saopćili su iz Udruženja njemačkih hotelijera i ugostitelja (Dehoga). Trenutno je na Uredima za zapošljavanje širom Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

“Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju uredima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga poslati”, kaže Sandra Warden koja je pri Dehogi zadužena za kretanja na tržištu rada. Kako vratiti radnike i pronaći nove? Svoju procjenu manjka radnika Warden temelji na iskustvima iz proteklih godina. “2019. je nedostajalo oko 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Međutim, tokom pandemije koronavirusa se situacija dodatno zaoštrila”, kaže Warden.

Tokom pandemije i zatvaranja lokala, mnogi radnici u ovoj branši su pronašli zaposlenje u nekom drugom, u pravilu bolje plaćenom, sektoru. Potražnja za radnicima se pogotovo sada usred sezone godišnjih odmora, drastično pojačala. Skraćeno radno vrijeme i manje jela na jelovniku Nijemci velikom većinom odmor provode u svojoj domovini ali ove godine često u mjestima u kojima provode odmor nailaze na zatvorena vrata ugostiteljskih objekata.

„Mnogi restorani i kafići posežu za raznim mjerama: skraćuju radno vrijeme ili unutar tjedna pauziraju nekoliko dana. Ili zbog nedostatka osoblja u kuhinji drastično skraćuju jelovnik”, kaže Warden. U nekim objektima se uvodi i sistem samoposluživanja jer jednostavno nedostaje konobara. Posljednja nada: Useljavanje Najviše nade Dehoga polaže u prihvaćeni reformirani zakon o useljavanju koji će omogućiti lakše useljavanje iz zemalja izvan Evropske unije i za radnike bez fakultetske diplome ali i na olakšane mogućnosti pristupa tržištu rada za izbjeglice.

U Dehogi smatraju da je potrebno raditi na tome da se poboljša i imidž zaposlenja u ovoj branši. Pritom se ne spominje povećanje plaća koje su u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru relativno niske. Prema podacima internetskog portala za zapošljavanje Stepstone, kvalificirani kuhar mjesečno može računati s bruto plaćom od oko 2.600 eura.