Svijet

Njemački Zeleni protive se kupovini kineskih dronova

Zeleni u Njemačkoj zauzeli su danas stav protiv moguće kupovine kineskih dronova za civilnu zaštitu zemlje, tvrde lokalni mediji, a prenosi Anadolu Agency (AA).

FOTO: EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL
FOTO: EPA-EFE/CLEMENS BILAN / POOL

Mislimo da je to loša ideja – rekao je Omid Nouripour, kopredsjedavajući Zelenih, nakon sastanka stranke u Berlinu.

Pozivajući se na medijske izvještaje o vjerovatnom dogovoru o kineskim dronovima, Nouripur je rekao da Njemačka ne smije sebi dozvoliti da još više ovisi o autokratskim državama.

– Pogrešno je kupovati od režima u kojem se elektronika masovno koristi za nadzor. Ne bismo trebali biti još više ovisni od autokratskih država i diktatura u oblastima kao što je nadzor, koje su tako važne – kazao je on.

Prema navodima javne mreže NDR i WDR, Ministarstvo unutrašnjih poslova planira kupiti više od 60 dronova tipa DJI Matrice 300 za istraživanje područja katastrofa i traženje nestalih osoba tokom prirodnih katastrofa.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je želio ostati anoniman, stao je u odbranu planova, ali je jasno rekao da još uvijek nije data ponuda.

Njemačka je nedavno započela stratešku reviziju odnosa s Kinom jer je Berlin primoran da se u ekonomskom smislu oslanja na ovu azijsku supersilu.

Prihvati notifikacije