Svijet

Njemačka: Nacrt zakona o kanabisu izazvao kritike

Zakon koji je odobrila Vlada Njemačke o legalizaciji kanabisa naišao je na oštre kritike opozicionih političara, javlja Anadolu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Glavna opozicija, konzervativna alijansa CDU/CSU, upozorila je da će predloženi zakon dovesti do veće potrošnje droga i povećati kriminal povezan sa drogom.

“Mislim da je ovaj prijedlog zakona greška, ozbiljna greška. Ne treba ga ni pokretati”, rekao je generalni sekretar CDU-a Carsten Linnemann, dodajući da su argumenti koje je iznijela vlada pogrešni.

Linnemann je njemačkoj novinskoj agenciji DPA izjavio da gdje je god kanabis legalizovan kriminal se povećao, a crno tržište nije riješeno.

Koaliciona vlada kancelara Olafa Scholza odobrila je u srijedu nacrt zakona kojim bi se legalizovalo posjedovanje i uzgoj kanabisa za ličnu upotrebu.

Ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je da će novi zakon biti učinkovitiji u borbi protiv crnog tržišta, zaštiti pojedinaca od otrovnih droga i smanjenju kriminala vezanog za droge.

Lider regionalne grupe Konzervativne hrišćansko-socijalne unije (CSU) Alexander Dobrindt žestoko je kritikovao vladu, navodeći da “apsolutno neodgovoran” zakon nije ništa drugo nego “napad na zaštitu mladih i zdravlja” u Njemačkoj.

“Vjerovatno nikada prije njemačka savezna vlada tako hrabro ignorisala upozorenja gotovo svih stručnjaka iz medicine, policije i pravosuđa o tako osjetljivom pitanju”, rekao je on.

Dobrindt je rekao da je većina stručnjaka upozoravala da će takav zakon dovesti do veće potrošnje droga, posebno među mladima, da će više ljudi patiti od zavisnosti, a bezbjednosni organi će biti preopterećeni istragama hiljada novih krivičnih slučajeva.

Prema predloženom zakonu, pojedincima od 18 i više godina biće dozvoljeno da posjeduju do 25 grama kanabisa. Biće dozvoljeno i uzgajanje do tri biljke za ličnu potrošnju.

Neprofitnim udruženjima, sa najviše 500 članova, biće dozvoljeno da uzgajaju kanabis i da ga distribuiraju članovima i to 50 grama kanabisa mjesečno po članu.

Očekuje se da će o ovom pitanju Bundestag raspravljati nakon ljetne pauze.

Prihvati notifikacije