Ekonomija

Njemačka firma obustavlja rad u Bosni i Hercegovini

Njemačka firma "Carl Kuehne" saopćila je da krajem ove godine obustavlja ugovorenu proizvodu krastavaca kornišona u Bosni i Hercegovini.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Kako navode, firma je odluku donijela iz ekonomskih razloga, nakon nekoliko godina pada prizvodnje u regionu.

Kako su rekli, količina nabavljena sa lokacije Bosanska Dubica putem ugovorene proizvodnje čini malu količinu godišnje potrebe firme “Kuehne” za krastavcima. Ubuduće će firma sirovine iz Bosne i Hercegovine balansirati preko drugih međunarodnih lokacija.

Iz firme “Carl Kuehne” navode da proizvodno-poslovni objekat u Bosanskoj Dubici prestaje sa radom 29. februara iduće godine.

Svjesni su da su planirane promjene bolne za kolege, ali su neophodne kako bi održali konkurentnost na tržištu i osigurali poslovanje u budućnosti.

“Planiranim promjenama bit će obuhvaćeno 30 radnih mjesta, o čemu su radnici ranije obaviješteni. Stvorit će se rješenja prilagođena radnicima”, naveli su.

Firma “Carl Kuehne” sa sjedištem u Hamburgu godišnje preradi 30.000 tona krastavaca.

Sjedište firme za Bosnu i Hercegovinu od 2015. godine je u Bosanskoj Dubici, a kooperantska proizvodnja krastavaca organizovana je u 16 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, piše ekapija.

Prihvati notifikacije