Politika

Nikšić sjedio s britanskim ambasadorom: S novim šefom OSA-e sve će biti bolje

Premijer FBiH Nermin Nikšić održao je danas sastanak sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Julianom Reillyem.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nikšić je objavio dio onoga što je rekao ambasadoru, a kako je naveo, prvo što je rekao jeste da je pred Vladom FBiH period teških odluka i da će biti na udaru.

“Raduje me i zahvalio sam ambasadoru na ponuđenoj pomoći i interesu za rješavanje teških i komplikovanih problema koji nam predstoje kao i na podršci i ukazanom povjerenju ovoj Vladi Federacije.

Kako sam i kazao, nemamo pravo žaliti se. Naprotiv, želimo što prije početi raditi. Zapravo već smo počeli. I uvjeren sam da ćemo imati podršku Parlamenta FBiH. Sve vrijeme uspostave vlasti bio sam stava da je bolje imati Vladu sa 51 glasom neupitne podrške nego imati 56 zastupnika stranka koje će biti dio vlasti, a zapravo djelovati kao opozicija i opstruirati sve dobro što namjeravamo napraviti. Uvjeren sam da u Parlamentu FBiH ima još zastupnika kojima je cilj interes građana i to sam rekao ambasadoru Reillyu”, rekao je Nikšić.

Kaže da su prioriteti postavljeni široko i da su vrlo zahtjevni.

“Investicije su nam vrlo važne – strane posebno. Bitni su nam zdravstveni sistem, socijalna izdvajanja, ali ono što je ključno i najvažnije za mene je suzbijanje kriminala i korupcije. Očekujemo napade, već su počeli. Ali poručujemo da smo spremni. Ništa nas neće zaustaviti u namjeri da odgovorni za korupciju i kriminal budu sankcionirani.

Rekao sam ambasadoru da čvrsto vjerujem u pravosudni sistem BiH. Vjerujem da tamo ima struktura spremnih da se obračunaju sa kriminalom i korupcijom. Smatram da se ambijent promijenio i da je već odlaskom prethodnog direkora OSA-e atmosfera relaksirana i da su ljudi u pravosuđu počeli raditi svoj posao rasterećenije i bez pritisaka”, naveo je premijer FBiH.

Kaže da je na političkom pčanu obećava maksimalne napore na održavanju stabilnosti koalicije.

“Sarađivat ćemo i međuentitetski. Sjednica Vlada FBiH i RS će biti održana u prvoj polovini juna mjeseca u Banja Luci. Bit će zanimljivih projekata. Istina, teško je sarađivati sa Dodikom. Ja ne želim voditi neozbiljne razgovore. Ali vjerujem da dogovori moraju imati kontinuitet. Kao i sa HDZ-om BiH. Nismo do sad napravili spektakl, ali jeste sasvim sigurno napredak u okviru ispunjavanja jasno definiranih ciljeva od kojih ne namjeravamo odustati”, istakao je Nikšić.

Prihvati notifikacije