Politika

Nikšić: Priznao Bakir da se samo ljevica bori za BiH, SDA ne interesira nijedan dio gdje Bošnjaci nisu većina

FOTO: PRINSTCREEN / FACEBOOK
FOTO: PRINSTCREEN / FACEBOOK

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je tribina Stranke demokratske akcije na temu “odgovori SDA na aktuelna politička pitanja“, no ono što je lider ove stranke poručio, izazvalo je reakciju lidera SDP-a Nermina Nikšića.

“Priznao Bakir da se samo ljevica bori za cjelovitu BiH, tvrdi da samo SDA ima pravo na glasove Bošnjaka.Tačno je da je samo SDP-u i partnerima stalo do cijele BiH, da SDA ne interesira nijedan dio gdje Bošnjaci nisu većina. Sa SDA u opoziciji više BiH”, napisao je na svom Twitter profilu Nikšić.

Podsjetimo, između ostalog Izetbegović je kazao:

Kada su u pitanju bošnjačke i ljevičarske stranke, Izetbegović je poručio da bi one trebale biti dio jedinstvenog bloka, skupa sa SDA, u borbi za interese države. Međutim, to, smatra Izetbegović, nije slučaj jer je tim strankama, kako je kazao, jača mržnja prema SDA nego ljubav prema državi.

“Ljevičarske stranke nisu napravile nikakav prodor 27 godina na prostoru gdje dominantno žive Srbi i Hrvati. Da je sreće, oni bi bili jedan kohezivni faktor. Bilo bi ih svugdje, i među Bošnjacima, i među Hrvatima i Srbima. Ja bih im tada skinuo kapu. Međutim, oni su se okomili isključivo na SDA i pomalo namiguju već, nude neke koncesije Dodiku i Čoviću”, izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, podsjetio na pokušaj nametanja izmjena od strane OHR-a i ranije pritiske kojima je bio izložen u Neumu i Sarajevu.

“Narod je prepoznao te pritiske. Meni su ljudi, i ne znajući o čemu se precizno radi, govorili da ne dam, da ne popuštam. Tačno su osjećali pritisak, da se ide linijom manjeg otpora na naš račun. Nije mi ni u jednom momentu palo na pamet da nešto prihvatim što je na naš račun jer je meni svakoga od njih lakše pogledati u oči i reći da nešto neću nego vama doći i pogledati u oči i reći da sam prihvatio nešto što se ne da poslije popraviti. Vi ste jedini kojima ja polažem račune”, poručio je Izetbegović.

Prihvati notifikacije