Magazin

Nijemci se pripremaju za turističku sezonu: "Na Balkanu možete pronaći dašak avanture"

U Njemačkim medijima je već počelo tematiziranje nadolazeće turističke sezone.

FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT
FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Suddeutsche Zeitung (SZ) je tako objavio veliki članak o Balkanu kao novoj potencijalnoj turističkoj destinaciji, naročito za one Nijemce koji žele na odmoru doživjeti “dašak avanture”. Znakovito je i da se u tom kontekstu ističe skupoća Hrvatske, dok se hvali Albanija kada je riječ o omjeru cijena i ponude.

“Ovdje nećete naći masovni turizam”, pohvalio se za SZ Ricardo Fahrig iz albanske turističke agencije Zbulo!. “Osjećaš se više kao mali pionir”, dodao je.

Posljedice rata

SZ piše da mnogi još oklijevaju otići na odmor u Albaniju, Bosnu ili Crnu Goru. Raspad Jugoslavije i posljedični ratovi od 1991. do 2001. doveli su do mnogih negativnih naslovnica. Zbog toga Nijemci i dalje zaziru od turističkih putovanja u neke od balkanskih zemalja, iako se “tragovi sukoba gotovo više i ne vide”.

Proteklih deset godina slika balkanskih zemalja polako se počela mijenjati, navodi SZ.

“Sada se više ne smatraju nepoznatima i opasnima, već nepoznatima i seksi”, ističu.

Turoperateri otkrivaju Balkan

Tako turoperator Gebeco trenutno nudi 26 putovanja na Balkan.

“Naravno, te su zemlje još uvijek nešto kao insajderska dojava. Niti u jednom trenutku nismo mogli zabilježiti tešku sigurnosnu situaciju za naše goste”, rekao je generalni direktor Gebeca Michael Knapp.

Ipak, i dalje postoje dvojbe.

“Nepoznatost i nedostatak informacija vjerovatno čine da se većina putnika osjeća nesigurno”, rekao je Ricardo Fahrig za SZ.

Ističu da su te brige neutemeljene. “Ne, u Albaniji vas ne opljačkaju na ulici”, naglasio je Fahrig, pozivajući se na klišej vezan uz tu zemlju.

Također ne postoje područja na Balkanu koja bi žene ili porodice koje putuju same trebale izbjegavati. Ipak, informirajte se o stanju na cestama u unutrašnjosti zemalja, savjetuje njemačke turiste SZ.

“Ne očekujte akcijske cijene u Hrvatskoj”

Prema riječima turističkih stručnjaka, o Balkanu je teško generalizirati. Slovenija, Hrvatska i crnogorsko primorje su već dobro turistički razvijeni. S druge strane su Bosna, Srbija i Sjeverna Makedonija.

“Te zemlje su manje poznate i tu možete pronaći dašak avanture“, navodi Fahrig i dodaje da u tim zemljama još uvijek nema uhodane, standardizirane turističke ponude.

“U Hrvatskoj je sasvim drugačije: Nina Meyer iz turoperatora Berge & Meer preporučuje Nacionalni park Krka na jugu zemlje, obližnji jadranski grad Split i otočni svijet od Krka u Kvarnerskom zaljevu do Korčule na južnoj obali”, piše SZ. Međutim, odmor nije nužno jeftiniji nego u Italiji. Ne očekujte akcijske cijene u Hrvatskoj, upozorava njemački list.

Jeftinije je u Bugarskoj i Albaniji, a omjer cijene i ponude posebno je dobar u Albaniji. “Hoteli na albanskoj rivijeri nisu veliki hoteli, čak su neformalniji i originalniji nego, na primjer, u Turskoj”, smatra Nina Meyer.

Albanija buduća hit destinacija?

Generalni direktor Gebeca Michael Knapp također navija za Albaniju.

“Ova zemlja ima za ponuditi neslućeno blago historije. Ako želite zabavu u kupanju, porodice će pronaći ono što traže na plažama u Draču. Ohridsko jezero također je lijepo za porodice”, istaknuo je za SZ Knapp.

Općenito govoreći, dobra vremena za putovanje na Balkan su od proljeća do jeseni.

“Mjeseci od aprila do juna, kao i septembar i oktobar posebno su pogodni za aktivan odmor i povratna putovanja”, kaže Nina Meyer iz Berge & Meer. Ljetni mjeseci juni, juli i august najbolje su vrijeme za odmor na plaži. No, treba računati na velike gužve.

Na Balkanu su gostoljubivi i vole djecu

Prema riječima Ricarda Fahriga, turisti koji dolaze automobilom moraju se pripremiti na cestarine u Sloveniji, Hrvatskoj i dijelom u Srbiji.

“Također treba unaprijed razmisliti o ruti putovanja i saznati je li moguće putovati preko Italije u kombinaciji s trajektnim prijelazom. Ili je bolje odabrati kopneni put preko Hrvatske i Crne Gore”, savjetuje Nina Meyer.

“Stanovnici su bolno svjesni kako se njihove zemlje doživljavaju izvana. Zato žele to promijeniti. Ljudi su ovdje otvoreni i topli”, uvjerava njemačke čitatelje Fahrig. Ističu i da je na Balkanu porodica općenito vrlo važna, što znači i da su smještaj i hoteli u tim zemljama prilagođeni porodicama.

“Nema tu mjesta gdje djeca nisu dobrodošla”, naglašava SZ, prenosi index.hr.

Prihvati notifikacije