Sarajevo

Nihad Uk oštro prema prosvjetarima u štrajku: Plate su im porasle za 46 posto, najviše će ispaštati učenici

Prema ranijim najavama, dvosatnim štrajkom, svakodnevno do kraja školske godine, prosvjetari u osnovnim školama žele ukazati na probleme u radu i neadekvatna primanja za svoj rad.

nihad uk
FOTO: BOSNAINFO

Ovim potezom, prema riječima premijera Uka, najviše će ispaštati učenici i njihovi roditelji.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk izjavio je, povodom štrajka upozorenja Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja koji je danas počeo u školama na području Kantona, da na ucjene neće pristati. Uk je kazao kako, iako ne razumije njihovo nezadovoljstvo, ponovo namjerava razgovarati s predstavnicima Sindikata.

Prema ranijim najavama, dvosatnim štrajkom, svakodnevno do kraja školske godine, prosvjetari u osnovnim školama žele ukazati na probleme u radu i neadekvatna primanja za svoj rad. Ovim potezom, prema riječima premijera Uka, najviše će ispaštati učenici i njihovi roditelji.

“Za idući četvrtak Vlada Kantona Sarajevo najavljuje press konferenciju na kojoj će prezentirati na koje načine i u kojim procentima su povećane plate u svim resorima. Želja nam je da javnost upoznamo s rezultatima na koje smo ponosni jer se radi o ozbiljnim povećanjima plata kroz povećanje osnovica i nove kolektivne ugovore. U ovom momentu imamo problem sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja koji su nezadovoljni svojim statusom premda su plate u njihovom sektoru, u protekle tri godine, porasle za 46 posto“, istakao je premijer Uk za Televiziju Sarajevo.

“Viši nastavnik ima platu 1.950 KM, plus topli obrok, kartu za prevoz i dodatak na minuli rad. No, ne treba licitirati da li je to odlična plata. Smatram da je plata dobra, da treba i dalje rasti kao što trebaju rasti i plate u javnom i privatnom sektoru“, zaključio je UK.