Sarajevo

Nihad Uk: Ne nosim lična sjećanja niti iskustvo s Olimpijskih igara u Sarajevu, ali moramo pokazati da taj duh još živi...

Sjećamo se Olimpijade. Sarajevo je od 8. do 14. februara 1984. godine bilo centar svijeta, a cijela bivša Jugoslavija učestvovala je u organizaciji Olimpijade.

Nihad Uk
FOTO: BOSNAINFO

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk objavio je svoju poruku povodom 40 godina od Olimpijade.

“Danas obilježavamo 40 godina od nezaboravne Olimpijade u Sarajevu. Tog 8. februara 1984. grad je sijao svjetlima sporta, mira i zajedništva. Ponosni smo na naslijeđe koje je Sarajevo ostavilo svijetu, podsjećajući nas na snagu sporta da ujedini ljude bez obzira na razlike.

Ne nosim lična sjećanja niti iskustvo s Olimpijskih igara u Sarajevu. Sve što imam u svojoj memoriji, a vezano je za ovaj historijski događaj, plod je priča i iskustava mojih roditelja, njihovih prijatelja, rodbine i medijskih sadržaja tokom posljednje tri dekade. Olimpijada i duh Sarajeva 80-tih centralne su tačke sjećanja srednjih i starijih generacija. To su dominantne teme njihovih identiteta koje su davale osjećaj važnosti i one su, svjesno ili nesvjesno, kreirale sliku Sarajeva meni i mojoj generaciji. Pored sportskog bio je to i kulturni, medijski privredni duh, duh zajedništva u progresu svih nas u Sarajevu, BiH, tadašnjoj Jugoslaviji….

Pročitajte još

Zbog toga moja generacija i generacije koje dolaze moraju pokazat da taj duh još živi u nama, da to nije samo lijepa uspomena koju ćemo evocirati ovih nekoliko dana. Moramo pokazati da smo spremni odgovoriti na iste ili čak veće izazove nego generacije od kojih smo učili.

Moramo imati kontinuitet u dobrome… moramo staviti tačku na kontinuitet ponavljanja loših epizoda iz naše prošlosti.

Neka duh olimpijskog pokreta i dalje inspiriše i motivira generacije, te podsjeća na važnost dijaloga, razumijevanja i mira među narodima”, poručio je Nihad Uk.