Svijet

Nevjerovatna snaga i jedinstvo naroda: Turkinje šiju odjeću za žrtve zemljotresa

Žene iz Sindirgija u turskom Balikesiru šiju odjeću za žrtve zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili jug zemlje, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Fatma Oya Kocatas iz Centra za život Akpinar kazala je da šiju odjeću koja će biti poslana građanima u zemljotresima pogođenim područjima.

“Šijemo ćebad, džempere, kape, beretke, šalove i rukavice kako bismo pomogli žrtvama zemljotresa u deset provincija. Želimo da idemo do njih i pomognemo im, i to je ono što možemo učiniti”, kazala je Kocatas.

Čestitajući ženama na njihovom humanom gestu, gradonačelnik Ekrem Yavas je kazao da su poslali četiri kamiona pomoći. Od posljedica razornih zemljotresa na jugu Turkiye život je izgubilo najmanje 9.057 ljudi, a povrijeđeno je 52.979.

Najmanje 2.802 osobe su poginule, a 5.035 je povrijeđeno u Siriji nakon niza snažnih zemljotresa u Turkiye.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
Prihvati notifikacije