Svijet

Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Volodimir Zelenski bio je u New Yorku gdje je, između ostalog, pred Savjetom bezbjednosti rekao da samo fundamentalna reforma UN može donijeti mir u Ukrajinu i onemogućiti buduće napade sličnog tipa.

FOTO: SCREENSHOT TWITTER / SPRINTER
FOTO: SCREENSHOT TWITTER / SPRINTER
Ova poruka nije autentična

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, posjetio je New York, gdje se 19.6.2023. obratio svjetskim liderima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

No, vijest koja je odjeknula u medijima, a koju je i naš portal prenio od Jutarnjeg.hr. jeste da je u centru New Yorka tokom njegove posjete na bilboardu bila ispisana poruka “slava urinu” umjesto “slava Ukrajini”, no to nije tačno, takva poruka nije objavljena.

Portal Raskrinkavanje svojom detaljnom analizom ukazao nam je na netačne navode koje smo objavili.

Priložena je i objava korisnika mreže X (nekadašnji Twitter) na engleskom jeziku, u kojoj je objavljen i videosnimak u trajanju šest sekundi, a koji prikazuje bilboard s navodnom porukom. No ovaj snimak nije autentičan.

 Iz kompanije koja upravlja bilboardom sa snimka za AP su rekli kako na njemu nikada nije bio “nijedan ukrajinski oglas”, odnosno da nije prikazivao navodnu poruku o Ukrajini:

“Nijedan ukrajinski oglas nikada se nije prikazivao na tom prostoru”, rekla je za AP Erin Watkins, generalna savjetnica Big Outdoora, kompanije koja je napravila i koja upravlja bilboardom. “To je u potpunosti izmišljeno.”

Napomena: Portal Bosnainfo je 22. septembra 2023. objavio netačne tvrdnje u ovoj vijesti pod naslovom “Nevjerovatan gaf u centru New Yorka: Pogledajte kako su na bilbordu dočekali Zelenskog”. Uvidom u analizu Raskrinkavanje.ba, naknadno smo, 29. septembra 2023. ispravili netačne navode. Promijenjen je naslov u “Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”” kao i tvrdnje u tekstu kako je i naznačeno.

Prihvati notifikacije