Svijet

NEVIĐENA REPRESIJA Jevrejski fanatici upali u Al-Aksu, pomagala im policija (FOTO)

Stotine fanatičnih jevrejskih doseljenika upali su u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem), u pratnji izraelske policije, pod izgovorom Rosh Hashanaha, vjerske Nove godine po hebrejskom kalendaru, javlja Anadolu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Izraelska policija ušla je ujutro u harem džamije Al-Aksa i nasilno uklonila neke Palestince iz tog područja prije nego što je pustila jevrejske doseljenike unutra.

Kasnije su stotine fanatičnih jevrejskih doseljenika upali u džamiju Al-Aksa u grupama u pratnji izraelske policije.

Palestinci i muslimani reagovali su na napad jevrejskih doseljenika. Izraelska policija intervenisala je upotrebom sile protiv nekih Palestinaca.

FOTO:
FOTO:
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Palestinka Muntehi, jedna od civilnih aktivistkinja, dobrovoljno je čuvala stražu kako bi zaštitila Al-Aksu od jevrejskih doseljenika.

Period jevrejskih vjerskih praznika počeo je ovog petka sa Rosh Hashanahom, gdje se Nova godina slavi po hebrejskom kalendaru. Ovaj period uzastopnih jevrejskih praznika završit će se 8. oktobra.

Yom Kippur se obilježava 24. septembra. Sukot će se slaviti od 29. septembra do 1. oktobra, a Simchat Torah će se slaviti od 6. do 8. oktobra.