Ekonomija

Nerin Dizdar potpisao ugovore s poslodavcima! Lijepa vijest za povratnike

Riječ o novom programu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar potpisao je danas u Sarajevu ugovore o sufinansiranju plata sa 10 poslodavaca koji su uposlili 12 povratnika nakon što su ispunili kriterije resornog ministarstva u okviru Programa podrške zapošljavanju povratnika u organima uprave, javnim ustanovama i preduzećima na prostoru Federacije, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH.

Dizdar je pojasnio da je riječ o novom programu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica kroz koji u prvoj godini sufinansiraju 70 posto bruto plate kako bi osigurali zapošljavanje povratnika u njihovim matičnim zajednicama, većinom u entitetu Republika Srpska. Radi se o ljudima koji su na ovaj način trajno riješili problem svoje egzistencije i zaposlenja jer su poslodavci obavezni da s njima zaključe ugovore o radu na neodređeno vrijeme – rekao je Dizdar.

Zahvalio je poslodavcima koji su tim činom konkretno pokazali da povratnike gledaju kao svoje ravnopravne sugrađane kojima daju mogućnost da se potpuno integrišu u svoje zajednice.

Dizdar je najavio nastavak realizacije programa u budućnosti i izrazio uvjerenje da će se on vremenom razvijati kada veći broj poslodavaca bude upoznat s benefitima koje ostvaruju zapošljavanjem povratnika.

Jedan od korisnika programa, Sanjin Mušanović iz Kneževa koji je diplomirani politolog, izjavio je da je u više navrata radio u Opštini Kneževo na određeno vrijeme i zahvalio federalnom ministarstvu i opštinskom načelniku što je dobio ugovor na neodređeno.

Direktorica vrtića “Poletarac” iz Srebrenice Tifa Efendić i v.d. direktorica Turističke organizacije Prijedor Dijana Armanda zahvalile su uime poslodavaca Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica na realizaciji programa i izrazile nadu da će njegova realizacija biti nastavljena.

Za realizaciju programa izdvojeno je 132.352 KM.