BiH

Neohodan Zakon o šumama FBiH! Zašto se odlaže njegovo donošenje? (FOTO)

Protest i konferencija za medije o temi 'Zakon o šumama FBiH', koje organizira Udruženja Resursni Aarhus centar u BiH održava se danas u Sarajevu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Uprkos slabom odzivu i opstrukcijama da se ovakav protest održi, on se danas ipak održava. Okupljene žene ispred Udruženja Aahus pitaju zašto se odlaže donošenje Zakona o šumama FBiH?

Šume predstavljaju najveće i najznačajnije ekološke fabrike, s nizom funkcija neophodnih za čovjeka i opstanak života na Zemlji, naročito u područjima gdje je očuvan prirodni sastav šuma, što je slučaj u Bosni i Hercegovini. To u velikoj mjeri podiže vrijednost ove prirodne blagodati.

Nelegalna sječa, prevođenje većih površina šumskih u građevinska zemljišta i sve učestaliji razorni šumski požari neki su od gorućih problema koji dovode do uništenja velikih površina šuma i šumskih zemljišta.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kompleksno administrativno-političko uređenje Bosne i Hercegovine uslovilo je i kompleksnost u organizaciji sektora šumarstva. Zanimljivo je da na državnom nivou ne postoji niti resorno ministarstvo niti okvirni zakonski propis za gospodarenje šumama, koje je spušteno na entitete, odnosno kantone u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Situaciju usložnjava činjenica da na nivou entiteta FBiH ne postoji Zakon o šumama FBiH, što je stanje koje traje od aprila 2009. godine, kada je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine Zakon o šumama FBiH iz 2002. godine stavio van snage.

Zakon o šumama FBiH je neophodan, sa njim bi se okončalo neuređeno stanje kojem svjedočimo u pojedinim područjima.

Prihvati notifikacije