Gotovi su za manje od pola sata, a njihova sočnost i blagi voćni ukus osvajaju na prvi zalogaj.
Sastojci:
160 g maslaca
2 jaja
90 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
250 g čvrstog jogurta
340 g brašna
6 g praška za pecivo
100 g bijele čokolade
250 g jagoda
40 g šećera u prahu
40 g kokosa
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jogurt i ulje, pa lagano izmiješajte. U posebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte u smjesu. Na kraju umiješajte sjeckane jagode, lagano prevrćući smjesu špatulom. Sipajte u kalupe za mafine obložene papirnim korpicama (napuniti do 2/3). Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, ili dok ne porumene.
Dva kalupa za mafine obložite papirnim korpicama, a 120 g maslaca otopite i ostavite da se malo prohladi. Jaja, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli umutite da smjesa zapjeni.
Dodajte čvrsti jogurt, 300 g brašna i prašak za pecivo, pa sve sjedinite mikserom na najmanjoj brzini. Bijelu čokoladu nasjeckajte na sitne kockice i dodajte u smjesu pa kašikom promiješajte.
Jagode operite i nasjeckajte na sitne kockice pa i njih dodajte u smjesu. Pripremljene kalupe punite smjesom i poravnajte kašikom. Za mrvičasti posip nasjeckajte u posudu 40 g maslaca, dodajte šećer u prahu, brašno i kokos.
Viljuškom sjedinite, pa prstima napravite mrvice. Rasporedite mrvice preko mafina. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.
Savjet:
Za dodatni šmek pospite mafine šećerom u prahu prije serviranja ili dodajte komadić čokolade u sredinu svakog mafina prije pečenja. Mafini su najbolji dok su još topli!
Slični recepti: Mafini s borovnicama, Proljetni deserti