Zdravlje

Neodoljivi mafini s jagodama: Brz recept koji miriše na ljeto

Ako tražite brz i ukusan recept koji će ispuniti vašu kuću mirisom ljeta – ovi mafini s jagodama su pravi izbor!

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Gotovi su za manje od pola sata, a njihova sočnost i blagi voćni ukus osvajaju na prvi zalogaj.

Sastojci:

160 g maslaca

2 jaja

90 g šećera

1 vanilin šećer

prstohvat soli

250 g čvrstog jogurta

340 g brašna

6 g praška za pecivo

100 g bijele čokolade

250 g jagoda

40 g šećera u prahu

40 g kokosa

Priprema:

 Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jogurt i ulje, pa lagano izmiješajte. U posebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte u smjesu. Na kraju umiješajte sjeckane jagode, lagano prevrćući smjesu špatulom. Sipajte u kalupe za mafine obložene papirnim korpicama (napuniti do 2/3). Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, ili dok ne porumene.

Pročitajte još

Dva kalupa za mafine obložite papirnim korpicama, a 120 g maslaca otopite i ostavite da se malo prohladi. Jaja, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli umutite da smjesa zapjeni.

Dodajte čvrsti jogurt, 300 g brašna i prašak za pecivo, pa sve sjedinite mikserom na najmanjoj brzini. Bijelu čokoladu nasjeckajte na sitne kockice i dodajte u smjesu pa kašikom promiješajte.

Jagode operite i nasjeckajte na sitne kockice pa i njih dodajte u smjesu. Pripremljene kalupe punite smjesom i poravnajte kašikom. Za mrvičasti posip nasjeckajte u posudu 40 g maslaca, dodajte šećer u prahu, brašno i kokos.

Viljuškom sjedinite, pa prstima napravite mrvice. Rasporedite mrvice preko mafina. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.

Savjet:

Za dodatni šmek pospite mafine šećerom u prahu prije serviranja ili dodajte komadić čokolade u sredinu svakog mafina prije pečenja. Mafini su najbolji dok su još topli!

Slični recepti: Mafini s borovnicamaProljetni deserti