BiH

Nenadić o poskupljenju struje: "Saznali smo iz medija, poprilično smo iznenađeni najavom premijera FBiH..."

Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH ističe kako su očekivali da će održati sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH i da će zajedno razmotriti ovu vruću temu.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Mi smo stava da je najavljeno povećanje nepotrebno i neopravdano. U protekle dvije godine struja je za privredni sektor već poskupjela za 44 posto. Novo poskupljenje nije nimalo mudra odluka, sve će se na kraju preliti na teret građana, prenosi Faktor.

Jer kad se poveća cijena struje za privredni sektor, neminovno će doći do poskupljenja roba i usluga, a to će na kraju platiti građani“, istakao je Nenadić.

Pročitajte još

Podsjetio je kako je već ranije donesenim promjenama zakona o električnoj energiji EPBiH osigurana značajna zarada u 2024. godini, čak i da se cijene struje kojim slučajem ne povećaju.

“Donošenjem Zakona o električnoj energiji nekoliko hiljada privrednih subjekata iz male privrede prešlo je u tržišno snabdijevanje gdje su cijene više. Prema našim procjenama, EPBiH će po osnovu ovih izmjena zakona zaraditi minimalno 25 miliona KM. To je razlog više da ne dođe do povećanja cijena struje”, kaže Nenadić:

“Dododatni finansijski teret poslovnom sektoru ne prati usvajanje seta fiskalnih zakona kojim bi se stabilizirao privredni ambijent, status radnika, povisila minimalna plaća…” Mi smo spremni za razgovore, na potezu je Vlada FBiH.”

Prihvati notifikacije