IT

NEMOJTE ČEKATI Evo zašto odmah trebate oprati automobil ako ga je ptica 'uneredila'

Mnogi vozači često zanemaruju tragove ptičjeg izmeta na svojim automobilima, no malo ko zna koliko ta neugledna mrlja može biti štetna za lak vozila.

automobil prašina lišće
FOTO: PIXABAY

Nedavna istraživanja otkrivaju da ogranak kiselina prisutan u ptičjem izmetu može izazvati ozbiljna oštećenja na automobilskom laku, posebno kada je vozilo izloženo visokim temperaturama i vlažnosti.

Ptice izlučuju amonijak i urin u obliku kristala mokraćne kiseline, što čini bijeli dio ptičjeg izmeta. Kada se ta kiselina reagira s lakom vozila, može uzrokovati ožiljke, promjene boje i čak oštećenje površinskog sloja laka.

Zagrijan suncem, uretanski prozirni premaz na automobilu se omekšava, što omogućuje da se izmet bolje prilijepi za površinu.

Nadalje, tradicionalni voskovi i brtvila nisu dovoljno otporni na ove kiseline i pružaju samo privremenu zaštitu. Čišćenje ptičjeg izmeta treba biti što brže i pažljivo kako bi se spriječila daljnja oštećenja.

Praonica automobila je preporučena opcija za uklanjanje ptičjeg izmeta, izbjegavajući korištenje sprejeva za brzo čišćenje koji mogu zadržavati kiselinu na površini. Također, treba izbjegavati ribanje suhog izmeta kako bi se spriječilo oštećenje laka.

Koristeći sredstva za uklanjanje insekata specifično napravljena za borbu protiv kiselih mrlja na vozilima, te krpe od mikrovlakana za nježno čišćenje, možete učinkovito ukloniti ptičji izmet bez oštećenja laka.

Na kraju, iako voskovi pružaju samo ograničenu zaštitu od ptičjeg izmeta, održavaju površinu hidrofobnom, što olakšava kasnije čišćenje.

Stoga, budite pažljivi prema tragovima ptičjeg izmeta na vašem vozilu i redovito ih uklanjajte kako biste sačuvali ljepotu i integritet automobilskog laka.