Magazin

Nema više tupih noževa: Naučite kako da ih brzo i lako sami naoštrite

Noževi su neophodni u kuhinji, jer se koriste za sječenje, usitnjavanje i rezanje raznih sastojaka. Međutim, česta upotreba ima tendenciju da haba njihova sečiva, što kuhanje čini manje efikasnim. Trošenje novca na nove noževe nije jedino rješenje.

FOTO: USTUPLJENO BOSNAINFO
FOTO: USTUPLJENO BOSNAINFO

Dobra vijest je da postoji jednostavan i pristupačan način da obnovite oštrinu vaših noževa, bez potrebe za skupom opremom ili specijalizovanim stručnjacima. Ova praktična tehnika može biti prava prednost u održavanju ovog kućnog pribora.

Tehnika se ističe svojom jednostavnošću, ekonomičnošću i efikasnošću, vraćajući efikasnost noževa bez opterećenja vašeg džepa. Pogledajte koliko je lako sprovesti ovaj proces kod kuće.

Tehnika za oštrenje noževa kod kuće

Da biste započeli proces, jednostavno kašikom namažite malo putera na stranice noža. Zatim, uzmite keramičku ili porcelansku šolju, okrenite je naopačke i dodajte kašičicu soli ili šećera.

Na kraju, pomjerite sečivo duž keramičkog oboda šolje i ponovite pokret najmanje 20 puta sa svake strane. Ova jednostavna i brza praksa vraća oštrinu, što će nož učiniti kao nov; ukratko:

Kašikom nanesite puter na obje strane noža;

Okrenite keramičku ili porcelansku šolju naopačke;

Dodajte kašičicu soli ili šećera na dno šolje.

Prevucite sečivo preko keramike, 20 puta sa svake strane.

Ako niste razumjeli, pogledajte video:

Pored izbjegavanja nepotrebnih troškova, ova domaća tehnika je način da se produži vek trajanja pribora za jelo. Ova mera ne samo da podstiče uštedu, već doprinosi i održivosti, smanjujući potrebu za novim proizvodima.

Zato, prije nego što zamenite noževe, isprobajte ovo praktično rešenje. Održavanje oštrih sečiva je lakše nego što se čini, a vaša kuhinja će vam biti zahvalna.