Sarajevo

Nema više gospode u Sarajevu: Pogledajte stare slike šehera koje bude nostalgiju

Glavni grad Bosne i Hercegovine oduvijek je bio meta nekih zlih događanja. Bez obzira na to, Sarajevo je važilo za jedan od onih gradova u kojem kultura i empatija nose duh svih građana.

FOTO: GRAD SARAJEVO
FOTO: GRAD SARAJEVO

Nije čudo da se situacija promijenila nakon zlih ratnih dešavanja tokom 90.ih godina. Promijenila su se vremena, ljudi, kultura, način života, upravo zato su danas brojni oni koji se s nostalgijom prisjećaju Sarajeva iz nekih drugih dana.

Sarajevo je metafora, tako bi rekli pjesnici, Sarajevo je posebno i drugačije, baš zato je uvijek trpilo i bilo žrtva krvoločnih zvijeri već stoljećima, ali zbog toga Sarajevo je bilo muza mnogim umjetnicima.

Jedan od najboljih opisa Sarajeva dao je pokojni Đorđe Balašević.

-Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda, kao dijete – zaigrano, prostodušno, naivno… Beograd je, recimo, taj Beograd… Muškarčina, švaca i galamdžija u raspasanoj bijeloj košulji, na hoklici pred prepadnutim svircima… i Zagreb je gospon Zagreb… Koketni gebelovski brčići, prefrigani šmek preko jutarnje štampe… Najveću larmu podigne kad zvecne kašičicom o rub porculanske šoljice… Pa gospođa Ljubljana… Sniježna kraljica, uobražena, elegantna, racionalna koja je tako hladno napustila taj brak iz računa čim je shvatila da računa više nema. A Sarajevo…lakovjerno, djetinjasto, zato ono prvo i pruža ruke..

U nastavku pogledajte samo neke fotografije koje će vam vratiti osmijeh na lice, ali i nabaciti pokuju suzu.

Prihvati notifikacije