Magazin

Nedjeljni ručak za prste polizati: Pileće šnicle na krompiru

Kao današnji prijedlog za ručak donosimo vam recept za pileće šnicle na krompiru.

 Pileće šnicle na krompiru
FOTO: FOTO: RECEPTI.COM

Jelo se brzo i jednostavno spravlja, a ukusno je za prste polizati.

Pročitajte još

SASTOJCI: 

500 g pilećeg filea

700 – 800 g krompira

suhi začin

so, biber

2 jaja

200 ml kisele pavlake

50 ml ulja

20 g maslaca

PRIPREMA: 

Krompir oguliti, oprati i izrezati na ploške debljine pola centimetra. Posoliti i posuti mješavinom suhog začina.

Pileći file izrezati na šnicle i također začiniti solju i mješavinom suhog začina, te malo pobiberiti.

Vatrostalnu posudu ili neki drugi pekač premazati maslacem. Na dno ravnomjerno rasporediti začinjeni krompir i pouljiti ga. Preko krompira poredati pileće šnicle, a zatim posudu pokriti aluminijskom folijom ili odgovarajućim poklopcem.

Peći oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni C.

Nakon toga posudu izvaditi iz rerne. Skinuti foliju ili poklopac. Umutiti jaja i pavlaku i time preliti sadržaj u posudi. Vratiti u rernu bez poklopca ili folije i peći još oko 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni C dok jelo fino ne porumeni. Jelo je spremno za posluženje, piše Recepti.com