Svijet

NATO ima četiri opcije: Hoće li izabrati pakao za Putina ili nevolje za Ukrajinu

Nakon što su Sjedinjene Američke Države i NATO priopćili da su eksplozije u Poljskoj, koje su odnijele živote dvoje ljudi, rezultat djelovanja ukrajinskog sistema protuvazdušne odbrane i slučajna greška za koju Ukrajina nije kriva, pred članicama Sjevernoatlantskog saveza sada su četiri opcije.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Dvije rakete pale su u utorak navečer na grad Przewodow koji se nalazi na samoj granici Poljske i Ukrajine. Ova vijest je duboko uznemirila svjetsku javnost, ali i dužnosnike, koji su isprva okrivili Rusiju.

U trenucima kada se mislilo da je Rusija napala Poljsku – članicu NATO saveza, bilo je riječi i o aktivaciji čuvenog članka 5, koji se koristi u slučaju nuklearne prijetnje i podrazumijeva zajedničku vojnu akciju svih članica Alijanse.

Međutim, tenzije je spustio američki predsjednik Joe Biden, koji je rekao da ne može sa sigurnošću potvrditi da je riječ o ruskim raketama i da bi najbolje bilo pričekati kraj istrage.

Ove navode sutradan je potvrdio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji je na konferenciji za medije rekao da su rakete stigle iz Ukrajine, ali da krivica nije na toj zemlji.

Iako članak 5 gotovo izvjesno neće biti aktiviran, postoje još četiri opcije koje članice NATO-a mogu iskoristiti u idućem periodu.

Zatvaranje neba nad Ukrajinom

Od samog početka rata 24. februara ove godine, jedan od prvih zahtjeva Ukrajine bio je da članice NATO-a zatvore nebo nad tom zemljom, kako bi se spriječili raketni napadi od strane Rusije.

Ova opcija je tada stavljena na čekanje, jer su dužnosnici NATO-a smatrali da je u pitanju drastičan korak koji će donijeti više štete nego koristi. Žestoki napadi na ukrajinske gradove su se nastavili idućih mjeseci, veći dio infrastrukture zemlje je uništen, a ovaj zahtjev Ukrajine i dalje nije ispunjen.

Sada, kada je i teritorij Evrope i NATO-a ugrožen zbog „prelijevanja“ ratnih djelovanja, moguće je da će NATO ipak na izvanrednim sastancima razmotriti ovu opciju, kako bi zaštitio svoje članice.

Pojačana isporuka oružja Ukrajini

Istovremeno, Ukrajina je zatražila od zapadnih partnera da pojačaju isporuku oružja, kako bi se uspješnije mogla izboriti s ruskim napadima. Izuzev Amerike, u prethodnom periodu ostale članice NATO-a primjetno su smanjile isporuku oružja Ukrajini.

Uz pomoć sistema PVO sa Zapada, Ukrajina je uspjela odbiti raketne napade Rusije. Jučerašnja događanja u Poljskoj mogu pomoći Ukrajini da uvjeri zapadne partnere da je to neophodan korak i da, osim količine novca koju je potrebno izdvojiti, može donijeti korist i za članice NATO-a.

Dodatne sankcije Rusiji

Jedan od koraka o kojima NATO može razmišljati jest i uvođenje dodatnih sankcija Rusiji, kako bi barem u jednom dijelu napadi na Ukrajinu bili smanjeni.

Osam paketa sankcija koje su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države dosad uvele Rusiji nisu imale očekivani efekt. Ekonomija Ruske Federacije jest preživjela udarac, ali ne dovoljan da bi natjerala Vladimira Putina da obustavi ratna djelovanja.

U slučaju prijetnje po evropski i teritorij NATO-a, članice će možda razmišljati o radikalnijim sankcijama.

Povećanje borbene spremnosti članica NATO-a

Ovaj su korak neke zemlje već poduzele, prije svega Poljska. Tamošnje vlasti odlučile su se na ovaj korak neposredno nakon eksplozije na pograničnom području, prenosi Nova.rs.

Slična situacija je s Litvom, koja je već neko vrijeme u pripravnosti zbog ruske enklave Kalinjingrad, a od napada strahuje i Finska.

Nordijske zemlje već su pojačale borbenu spremnost, a neke i poslale vojsku na granice s Rusijom.

Prihvati notifikacije