Jet set

Nataša Borozan, bh. model s italijanskom adresom: Mostar mi je uvijek u srcu i duši

Nataša Borozan dobro je poznato lice u svijetu modelinga. Ova atraktivna Mostarka s trenutnom adresom u Milanu, osim što je radila za neke od najpoznatijih brendova poput „Dolce&Gabbana“, „Elisabetta Franchi“, „Dsquared2“, „Armani“, „Philip Plein“, vlasnica je modnog brenda „Borozan“, a nedavno je izdala kolekciju šešira koja je u rekordnom roku rasprodata.

FOTO: PRINTSCREEN AZRA.BA
FOTO: PRINTSCREEN AZRA.BA

Za avanturistički podvig, reviju održanu na najvećoj nadmorskoj visini ikada, ostvarila je čak i Guinnessov rekord. Osim na poslovnom, Nataša je ostvarena i na privatnom planu.

Sudbonosno „da“ izgovorila je poznatom italijanskom frizeru Alessandru Gesuiti još 2020. godine, a bajkovita svadbena ceremonija održana je tek u julu ove godine. U velikom intervjuu za „Azru“, Nataša govori o karijeri, iskustvima u svijetu modelinga i životu u Milanu. Prisjetila se i života u BiH, pa je s nama podijelila i šta je to još veže za rodnu zemlju, piše Azra.ba.

Sa samo 12 godina ušli ste u modni svijet. Možete li se prisjetiti tih početaka? Kada ste shvatili da se želite baviti ovim poslom?

– U modni svijet sam ušla prije 20 godina, praktično čitav moj život. Sjećam se svojih prvih revija i slikanja, bila sam sigurna da hoću ovim da se bavim. Recimo da mi je moja visina već kao maloj pomogla da izaberem, prvenstveno, hobi koji je kroz godine postao moj posao.

Koji je bio Vaš prvi ozbiljniji angažman?

– Bila je to revija „Benetton“, koja je bila organizovana za djecu, ali tada se sjećam da su nam poklanjali robu u zamjenu za reviju ili neko eventualno slikanje.

Kada se osvrnete na svoje početke i uspjeh koji ste postigli, koliko se, prema Vašem mišljenju, modna industrija mijenjala kroz godine? Da li je ranije bilo teže izdvojiti se u svijetu modelinga nego danas, s obzirom na sve prednosti koje se nude?

– Vrlo rado odgovaram na ovo pitanje, jer modna idustrija se dosta promijenila, čak i sami počeci. Veoma sam sretna što sam počela prije mnogo godina, jer se tada cijenilo nešto više od “broja pratilaca” na društvenim mrežama. Iako može izgledati da je sad sve jednostavnije, mislim da se izgubio onaj pravi tok modne karijere, tako da modeli često uđu u ovaj svijet bez da imaju realnu viziju šta je ovaj posao zapravo i kako izabrati pravi put.

Porijeklom ste iz Mostara, a živite u Milanu. Je li bilo teško odvažiti se i napustiti svoju zemlju radi izgrađivanja karijere? Kako je, zapravo, došlo do toga?

– Mislim da, kada postoji strast prema nečemu, ništa nije teško. Mostar je meni uvijek ostao u srcu, to je moj rodni grad, ali, nažalost, nijedan grad u našoj regiji ne nudi mogućnost da manekenstvo postane posao, tako da sam otišla za Italiju, gdje su me tražili agenti i agencije. Nisam mislila da ću ostati da živim tako dugo daleko od porodice, a ni da ću se ovako dugo baviti ovim poslom.

Iza Vas su brojni uspješni projekti, saradnje i naslovnice svjetski poznatih časopisa. Izdvojite nam nekoliko kampanja kojima se najviše ponosite?

– Radila sam zaista za mnogo poznatih brendova, od „Dolce&Gabbana“, „Elisabetta Franchi“, „Dsquared2“, „Armani“… Ali mislim da “ime” nije toliko bitno koliko iskustvo koje ti donese jedan ili drugi shooting , revija itd. Tako da, sigurno se izdvajaju revije „Philip Pleina“, koje su uvijek jedan veliki show, kao i, naravno, iskustvo na Everestu.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Prihvati notifikacije