Region

Nastavlja se borba s ogromnim požarom u Sloveniji: Kiša nije puno pomogla

S ogromnim požarom koji više od sedam dana hara Slovenijom danas će se boriti 1500 vatrogasaca, javila je Uprava za zaštitu i spašavanje Slovenije.

FOTO: PROFIMEDIA
FOTO: PROFIMEDIA

Tokom noći oko 1000 vatrogasaca gasilo je i natapalo žarište tačke požara te su sanirali rubove požarišta. Dronom je izvršen uviđaj požarišta, saopćio je regionalni štab civilne zaštite.

U subotu je 1071 vatrogasac i oko 300 pripadnika ostalih službi uz dosad najjaču pomoć iz zraka uspjelo donekle smiriti situaciju. Najviše intervencija bilo je tokom subote na području Opatje Selo-Temnica-Miren i Železna vrata-Trstelj, saopšteno je iz Uprave za zaštitu i spašavanje.

Danas će vatrogasne snage nastaviti s radom na terenu, a očekuje se posebno intenzivno natapanje ruba požarišta, saopćeno je iz regionalnog štaba CZ.

Kako je rekao glasnogovornik intervencije Robert Okorn, noć je bila mirnija od prethodne, a vatrogasci su se uglavnom fokusirali na zapadni dio požarišta prema mjestu Lokvice i ispod Kostanjevice na Krasu. Oko 4.00 sata područjem je prošla fronta s kišom, no prema Okornovim riječima, nije izazvala veće promjene na tlu.

“Kiša nije puno pomogla jer se sve jako brzo suši”, rekao je Okorn. “Stižu nove jedinice, najavljuje se i podrška iz zraka”; dodao je.

Vlasti su oprezne s prognozama za danas, također i zbog najavljenog nevremena i bure. Danas se računa na pomoć iz zraka helikopterima i avionima.

Tokom jučerašnjeg dana objavljen je i snimak spašavanja vatrogasaca koje je opkolila vatra. Spasio ih je kanader koji je posuo teren.

Klemen Gorup, vatrogasac i autor snimke, za N1 je opisao što se događalo.

“Požar se počeo širiti prema Trstelju, mi smo bili raspoređeni na cesti prema lovačkom domu s ciljem zaštite doma od požara. Kako se vatra približila cesti, počeli smo je gasiti. Neko smo vrijeme uspijevali, ali onda je vjetar pojačao pa se vatra vrlo brzo približila s donje strane ceste. Okružilo nas je, imali smo vatru gore i dolje. Nismo se mogli ni povući, bili smo odsječeni na tom putu, u dimu, oko dva sata”, ispričao je.

Dodao je kako je kanader došao neplanirano.

“Mislim da je vodu pustio kad je vidio nas i kakva je situacija”, rekao je.

Istaknuo je kako straha nije bilo te da su vatrogasci imali rezervu vode za slučaj da vatra prijeđe na neko od vozila.

Prihvati notifikacije