Region

Naše komšije konačno mogu odahnuti: Rusi oslobodili Hrvata kojem je prijetila smrtna kazna

Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, uključujući i jednog hrvatskog državljanina, objavio je neimenovani saudijski dužnosnik, a prenosi Guardian.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Kako je Jutarnjem potvrđeno iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, među oslobođenim zatvorenicima je Vjekoslav Prebeg kojem je u Donjecku prijetila smrtna kazna.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obavještava da je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i sarađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovoj posjeti Ukrajini u maju.

Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja”, poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Među oslobođenim zatvorenicima su i američki, britanski, švedski i marokanski državljani, rekao je dužnosnik za Reuters.

Oslobađanje je, otkrio je, uslijedilo nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana dodajući da je avion sa zatvorenicima sletio u Rijad, otkud će se oni vratiti u svoje matične zemlje.

Kako pišu saudijski mediji, ova desetorka zarobljena je u separatističkim regijama u Ukrajini.

Bin Salman je, dodaju saudijski mediji, bio u direktnom kontaktu s Kremljem i ukrajinskom stranom u realizaciji ove velike operacije.

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg uhapšen je u maju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijetila smrtna kazna, podsjeća Hina.

U avgustu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđanom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici.

Hrvatska vlada je ranije objavila da je u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

Prihvati notifikacije