Iako na tržištu možete pronaći mnogobrojne fabrički proizvedene sirupe, činjenica je da ne možete sa sigurnošću znati šta ulazi u njihov sastav pa čak iako je na njima naznačeno da su biljnog porijekla, piše minimagazin.
S druge strane, sirup za kašalj možete napraviti i sami i to po recepturi naših baka. On je jednako djelotvoran kao i fabrički, ali u njegov sastav ulaze samo prirodni sastojci. Evo kako da ga napravite.
Sastojci
250 grama sirovog meda
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
tri limuna, iscijeđena.
Postupak
Stavite sve sastojke u manju šerpu i zagrijavajte na blagoj vatri dok se sirup ne počne pariti. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Sirup ubacite u manju teglu koju ćete dobro zatvoriti. Možete ga čuvati u frižideru tri mjeseca. Koristite po potrebi. Djeci davati do tri kašičice dnevno.
Odrasli mogu uzimati do dvije kašike dnevno. Prije upotrebe promiješajte i zagrijte. Koristite ga na prve naznake prehlade ili gripa. Sirup je dobar i protiv alergija.