Počastite sebe i svoje voljene ovim sjajnim receptom.
Sastojci:
Kore:
10 bjelanaca
150 gr šećera
200 gr mljevenih oraha
2 kašike glatkog brašna
2 vanilin šećera
Žuta krema:
10 žumanaca
150 gr šećera
2 vanilin šećera
2 praška za puding od vanilije
400 ml mlijeka
100 gr putera
100 ml vrhnja za šlag
1 mala vrećica želatine
Voćna krema:
500 gr svježih ili smrznutih jagoda ili malina
150 gr šećera
4 dl soka od jagode
2 kašike gustina
2 praška za puding od jagode ili maline
Glazura:
200 ml vrhnja za šlag
200 gčokolade za kuhanje
Ostalo:
još malo soka od jagode za preljev po korama
voće za ukras
Priprema
1. Kore
Bjelance mutite same otprilike 5 minuta, zatim im polako dodajte šećer i vanilin šećer. Miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Tada lagano kuhačom umiješajte orahe i brašno. Izlijte na masni papir, u kalup promjera 24 cm i pecite otprilike 25-30 minuta, na 190 stepeni. Ohladite i uklonite papir, pa prerežite na dva dijela. Izbodite čačkalicom, pa prelijte s nekoliko kašika soka od jagode, zbog sočnosti.
2. Žuta krema
Žumance miksajte sa šećerom i vanilin šećerom, pa nakon cca 5 minuta, dodajte i prašak za puding te dio mlijeka (100 ml). Ostatak mlijeka (300 ml) zagrijte do vrenja, pa u njemu skuhajte smjesu sa žumancima. Ohladite na sobnoj temperaturi. Posebno umutite šlag. Kad se krema ohladi, dodajte joj maslac sobne temperature i izmiksajte skupa. Dodajte i šlag i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Želatinu pripremite prema uputama s vrećice, pa umiješajte u kremu.
3.
Voćna krema
Za voćnu kremu u lonac stavite voće, šećer i dio soka (200 ml). Zagrijte do vrenja. Ako treba, voće možete usitniti viljuškom ili štapnim mikserom. U ostatku soka (200 ml) otopite gustin i prašak za puding. Kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri, dok se krema ne zgusne. Ohladite na sobnoj temperaturi. Ako Vam je krema ostala prečvrsta, prije razmazivanja po torti je možete malo izmiksati kako bi omekšala.
4. Fil
Zagrijte vrhnje za šlag, i u njemu otopite čokoladu. Ohladite na sobnoj temperaturi, oko pola sata (dok ne dobijete malo čvršći namaz).
5. Slaganje
Prvu koru premažite s pola fila, namažite iznad pola voćne kreme pa trećinu žute kreme. Ponovite postupak dok ne potrošite fil i voćnu kremu, a ostatak žute kreme (trećinu) ostavite za premaz torte. Ukrasite voćem.
Prijatno!