Region

Napetost na Kosovu se ne smanjuje, u Zvečanu održan protest građana

U Zvečanu je u 16 sati zvanično završen miran protest građana, koji su danas bili u mnogo manjem broju, dok KFOR obezbjeđuje zgradu opštine, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Vojnici KFOR-a u punoj opremi formirali su kordon na oko 50 metara od opštinskog objekta i postavljene su i metalne ograde. U zgradi opštine su i pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova, koju su u petak pomogli novoizabranom gradonačelniku Iliru Peciju da uđe u opštinsku zgradu. Peci danas nije dolazio u opštinu.

Među okupljenim srpskim građanima, koji su stajali i sjedili pored puta, uglavnom su bile žene zaposlene u srpskim institucijama, koje su imale radnu obavezu da budu na protestu.

Tokom dana ekipe preduzeća za čistoću očistile su ulicu u dijelu ispred opštine.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Medijskim ekipama se obratio Srđan Milosavljević, bivši predsjednik Skupštine opštine Zvečan, koji je kazao da građani mirno protestuju i da su zahtjevi isti da se uklone specijalci Policije Kosova iz zgrada u opštinama na severu Kosova i da novi, kako je kazao, lažni gradonačelnici, ne dolaze u opštinske zgrade.

Istakao je da se traži oslobađanje dvojice njihovih sugrađana koji su juče uhapšeni i određen im je pritvor. Pozvao je građane u opštinama na severu Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom, da se i sutra okupe u još većem broju nego juče kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo novonastalom situacijom.

U jučerašnjem sukobu demonstranata i KFOR-a povrijeđeno je 30 međunarodnih vojnika, kao i desetine demonstranata.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Mirni protesti danas su održani i u Leposaviću i Zubinom Potoku.

Policija Kosova je jutros saopštila da su u ponedjeljak demonstranti, pojedinci/kriminalne grupe, ispoljenim ekstremnim nasiljem, doveli do eskalacije i degradacije bezbjednosne situacije na sjeveru zemlje, ugrožavanja života ljudi, uključujući i živote službenika bezbjednosnih institucija.

Prihvati notifikacije