Sarajevo

Napeto na protestima Koordinacije osam sindikata ispred Vlade KS: Ovo su njihovi zahtjevi

U Sarajevu su kako je i najavljeno počeli protesti ispred zgrade Vlade KS, okupili su se radnici iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih, visokoškolskih i ustanova kulture, nauke i socijalne zaštite, MUP-a i organizacionih jedinica Uprave policije, zavoda i organa državne službe, javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova zdravstva, u organizaciji Koordinacije osam sindikata.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Protest je počeo intoniranjem himne, zatim zvižducima za predstavnike Vlade KS jer je odlučila da ne isplati jednokratnu pomoć radnicima zbog, kako je Edin Forto ranije rekao, nedostatka sredstava.

Protesti su s ciljem iskazivanja nezadovoljstva i upućivanja upozorenja Vladi KS da radnicima vrati dostojanstvo kroz:

poštivanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, povećanja plate radnicima u 2023. godini i isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima u 2022. godini.

Pročitajte još

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS kazao je ranije da su protesti, u skladu sa zakonom, najavljeni nadležnom policijskom organu (Policijska stanica Centar).

Koordinaciju sindikata čini osam sindikata:

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo,Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo,Sindikat Univerziteta u Sarajevu,Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacioni odbor Sarajevo,Sindikat policije Kantona Sarajevo,Sindikat srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo,Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Kako saznajemo napeto je na protestima, radnici su nezadovoljni s razlogom, čuju se parole, zvižduci okupljenih traži se hitno rješenje njihovih problema.

Fotoreporter portala Bosnainfo danas je na protestima, koliko se ljudi odazvalo protestu i koje su njihove parole pogledajte u nastavku.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije