Ekonomija

Namjenska industrija ponovo obara rekorde: BiH je u 2024. od izvoza oružja i municije zaradila gotovo 100 miliona maraka!

Jedna od rijetkih industrijskih grana koja je u velikom usponu u Bosni i Hercegovini u 2024. godini jeste namjenska industrija.

Namjenska industrija
FOTO: VECERNJILIST.BA

Izvoz ove industrijske grane za tri mjeseca iznosio je 92,4 miliona maraka.

Prema podacima koje je BiznisInfo dobio od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, to je oko tri puta više u odnosu na isti period prošle godine kada je taj izvoz bio oko 35 miliona maraka.

Kada je riječ o namjenskoj industriji, ove godine smo najviše izvezli u Sjedinjene Američke Države – u vrijednosti od oko 21 milion KM.

Pročitajte još

Slijedi Slovačka sa oko 19 miliona KM i Srbija sa oko 12,5 miliona maraka, saopćeno je je iz UIO.

Također, pojašnjavaju da se najveći dio izvoza – oko 91 milion KM, odnosi na stavku koja uključuje bombe, granate, torpeda, mine, rakete i sličnu vojnu municiju i njihove dijelove, kao i ostalu municiju i projektile.

Kada se to uzme u obzir ne čudi ni interes američkih kompanija za učešće u vlasničkoj strukturi firmi bh. namjenske industrije.

Namjenska industrija lani izvezla 241 miliona maraka

Podsjetimo da je Američka kompanija Regulus Global prošle sedmice preuzela 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i 23 posto dionica bugojanskog Binasa za oko 15 miliona maraka.

Ovo se nadovezuje na lanjske rekordne rezultate naše vojne industrije. Ukupni izvoz lani je bio 241 milion, a godinu prije toga 196 miliona maraka.

Pretis je 2023. godine ostvario promet u iznosu od 76,5 miliona, dok je prijavljena dobit iznosila 10 miliona maraka. Kompanija je specijalizirana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije one haubičke kalibra 155 milimetara.

Binas je lani imao ukupne prihode od oko 25 miliona KM, u odnosu na osam miliona u 2022. godini, što predstavlja ogroman rast.