BiH

Nakon višedecenijske borbe travničkom sjemeništu u posjed vraćena zgrada

Nakon višedecenijske otuđenosti zgrade i druge nepokretne imovine u Travniku Nadbiskupsko sjemenište “Petar Barbarić” preuzelo je cjelokupnu zgradu u posjed.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Adnan Grabus, ravnatelj Mješovite srednje škole “Travnik” koja je proteklih godina koristila dio zgrade, predao je u ponedjeljak, 21. novembra, ključeve zgrade rektoru Sjemeništa, don Željku Mariću, javila je KTA.

Zgrada Velike nadbiskupske gimnazije napravljena je u razdoblju od 1882. do 1889. godine, a ulaskom partizanskih vlasti u Travnik, u februaru 1945. godine, zgrada je oduzeta, a profesori i đaci protjerani.

Proces borbe za oduzetu imovinu i povrat zgrade Sjemeništa bio je težak i dugotrajan, a taj proces je započeo 1998. godine.

Dom za ljudska prava presudio je u korist Vrhbosanske nadbiskupije potvrđujući nejednako (diskriminatorsko) postupanje prema vjerskim zajednicama od lokalnih vlasti. Ustavni sud je 2012. godine potvrdio odluku Doma za ljudska prava, te izdao rješenje.

Zbog neizvršenja rješenja Ustavnog suda, Vrhbosanska nadbiskupija je podnijela apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava, te dobila pozitivno rješenje.

Ulazak u zgradu koja je stara i u lošem stanju, nakon 77 godina, uprkos teretu obnove, je veliki znak i razlog nade jer omogućava daljnji razvitak Katoličkog školskog centra u perspektivi odgoja i obrazovanja.

Zgrada travničkog sjemeništa s popratnim objektima zauzima oko 21.000 metara četvornih. Urađen je projekt obnove cjelokupne zgrade, a zbog veličine projekta, zahtjevnosti obnove i iznimno velikih finansijskih sredstava Katolička crkva očekuje pomoć Vlade FBiH, Vlade Republike Hrvatske, SBK i crkvenih-dobrotvornih ustanova i institucija iz inostranstva, navodi KTA.

Prihvati notifikacije