Svijet

Nakon što je SAD oborio balon, stigao je odgovor Kine: Amerika ovo vjerovatno u historiji nije doživjela

Prvi novinarski zakon glasi da nije vijest kad pas ugrize čovjeka, nego kad čovjek ugrize psa.

FOTO: VASSIL DONEV/EPA
FOTO: VASSIL DONEV/EPA

Odnosno, nije vijest kad Amerika sankcionira nekoga, nego kad neko sankcionira Ameriku. U četvrtak je to uradila Kina.

Kako je objavilo kinesko ministarstvo trgovine, sankcije se uvode protiv dvije velike američke tvrtke za proizvodnju oružja, “Lockheed Martin” i “Raytheon Technologies”, koje su stavljene na “popis nepouzdanih subjekata” zbog prodaje oružja Tajvanu, te im je zabranjeno “uključivanje u uvozne i izvozne aktivnosti povezane s Kinom”.

Sankcije zbog Tajvana

Nijedna od dvije spomenute tvrtke ne prodaje odbrambene proizvode Kini, ali je Raytheon dosad prodavao svoje avionske motore i stajne trapove kineskoj industriji civilne avijacije.

Osim zbog prodaje oružja Tajvanu – kojeg Kina smatra neotuđivim dijelom svog teritorija i stoga negativno reagira na američko naoružavanje odmetnutog otoka – rečene su se tvrtke na kineskoj “crnoj listi” našle i zbog posredne uloge u nedavnom rušenju kineskog balona koji se pojavio iznad teritorija SAD-a.

Lockheed, naime, proizvodi borbeni avion F-22 Raptor koji je raketom “AIM-9X Sidewinder” oborio kineski balon, a tu je raketu napravio Raytheon. Amerika tvrdi da je posrijedi bio kineski špijunski balon, dok Kina tvrdi da se radilo o meteorološkom balonu kojeg su vjetrovi odnijeli izvan predviđene rute.

Pored toga što je objema tvrtkama zabranio daljnja ulaganja u Kinu, Peking je višem menadžmentu tih tvrtki zabranio ulazak u zemlju, poništio boravišne dozvole za njihovo osoblje u Kini i odredio visoke novčane kazne, dvostruko veće od ugovorenih iznosa njihove prodaje oružja Tajvanu.

Reuters pritom ističe da “nije jasno kako će Kina nametnuti takve kazne”, za koje je Peking poručio da se moraju platiti u roku od 15 dana. O cijelom slučaju oglasila se i Bijela kuća: Ovo su simbolične i nepotrebne mjere – rekla je novinarima u četvrtak tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Pročitajte još

Ionako velike napetosti između Kine i SAD-a još su se povećale početkom ovog mjeseca, kada je kineski balon iznad američkog teritorija izazvao paniku u Washingtonu, da bi nakon njegova obaranja kineske vlasti poručile da je američka reakcija bila “očito pretjerana”, te da će Kina poduzeti “neophodni odgovor”.

Amerika se nije zadovoljila rušenjem kineskog balona, nego je i državni sekretar SAD-a Antony Blinken zbog tog incidenta otkazao dogovoreni posjet Pekingu. No Kina nije puno žalila zbog toga; umjesto Blinkena, u Peking je ove sedmice u trodnevni posjet sletio – predsjednik Irana Ebrahim Raisi, koji je sa sobom doveo pola iranske vlade.

Iran kao saveznik

Radi se o prvom posjetu jednog iranskog predsjednika Kini u zadnjih 20 godina, što je izazvalo veliku pažnju kineskih državnih medija, koji ističu važnost saradnje Pekinga i Teherana, kao i njihov zajednički otpor SAD-u.

“Mnoga postignuća kinesko-iranske suradnje zadnjih godina ostvarena su prevladavanjem uplitanja i sabotaže američke strane. (…) Izvan američko-zapadnog bloka postoji ogroman prostor i potencijal za saradnju između zemalja, uključujući Kinu i Iran, koji SAD i Zapad ne mogu blokirati”, piše list Global Times, koji se smatra megafonom Komunističke partije Kine.

Situacija između Pekinga i Washingtona dodatno se pak zaoštrila kad je početkom ove sedmice Kina ustvrdila da su zadnjih mjeseci američki baloni više puta letjeli iznad njezinog zračnog prostora, među ostalim iznad Xinjianga i Tibeta. Od lani su američki baloni ilegalno letjeli iznad kineskog zračnog prostora više od 10 puta bez odobrenja kineskih vlasti. SAD bi prvo trebao razmisliti o sebi i promijeniti kurs, umjesto da blati i potiče sukob – poručio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Tom prilikom Peking je najavio da će poduzeti “protumjere protiv američkih entiteta koji potkopavaju kineski suverenitet”. I doista, u četvrtak su uslijedile opisane sankcije protiv američkih proizvođača oružja.

Kineska vlada otišla je i korak dalje, pa je rečeni glasnogovornik MVP-a Wang Wenbin u četvrtak kritizirao zapadne medije da šute o nedavnom “eksplozivnom” tekstu slavnog američkog 86-godišnjeg novinara Seymoura Hersha, koji je još 1970. dobio Pulitzera za otkriće američkih zločina nad civilima u Vijetnamskom ratu.

Podsjetimo, Hersh je prije nekoliko dana objavio izvještaj o eksplozijama na ruskim plinovodima Sjeverni tok 1 i 2, ustvrdivši da su lani u junu, za vrijeme NATO vježbi u Baltičkom moru, eksploziv na cijevi plinovoda postavili ronioci američke mornarice – prema izravnom nalogu američkog predsjednika Joea Bidena – da bi ga u septembru aktivirali Norvežani.

Iako Hershovi navodi ne iznenađuju nikoga ko iole pomnije prati zbivanja u svijetu, činjenica je da glavni američki i zapadni mediji mahom ignoriraju njegov tekst. Stoga je Wang u četvrtak cinično prozvao zapadne medije, “koji su oduvijek promovirali slobodu, profesionalizam i nepristranost”, a sada su “zapali u afaziju” (stečeni potpuni gubitak govora, op.a.).

To nije kraj ovotjednih “odmjeravanja mišića” između Pekinga i Washingtona: samo dan kasnije, u petak, kineska mornarica započela je ispred obala Afrike zajedničke vojne vježbe s Rusijom i Južnom Afrikom.

Te vježbe Zapad pomno prati jer na njima premijerno sudjeluje i ruska fregata Admiral Gorškov, naoružana hipersoničnim raketama Cirkon – koje prema CNN-u postižu brzinu od pet Macha (pet puta brže od brzine zvuka), a prema ruskim izvorima čak devet Macha – koje su zbog velike brzine neuhvatljive za postojeće protuzračne sustave.

Svi ovi pojedinačni događaji odražavaju jedan širi trend – sva je prilika da kineski zmaj polako skida diplomatske rukavice i sve otvorenije zauzima stav za očito neizbježni sukob s Amerikom, piše Slobodna Dalmacija.

Prihvati notifikacije