Svijet

Nakon ovih zastrašujućih podataka svima će biti jasan sav besmisao Putinove invazije na Ukrajinu

Rusija i Ukrajina već mjesecima nisu objavile pouzdane podatke o svojim gubicima u ratu koji traje već gotovo godinu dana.

FOTO: SHAPE_NATO ALLIED COMMAND OPERATIONS/TWITTER
FOTO: SHAPE_NATO ALLIED COMMAND OPERATIONS/TWITTER

U gotovo godinu dana sukoba u Ukrajini poginulo je i ranjeno blizu 180.000 ljudi u redovima ruske vojske i 100.000 na ukrajinskoj strani, ne računajući 30.000 ubijenih ukrajinskih civila.

Pokazuje to procjena koju je danas objavio komandant norveških oružanih snaga.

– Ruski gubici su blizu 180.000 poginulih i ranjenih vojnika – izjavio je načelnik glavnog štaba norveških oružanih snaga Eirik Kristoffersen u razgovoru za mrežu TV2, ne navodeći odakle su ti podaci.

Norveška, koja ima granicu s Rusijom, članica je NATO-a od njegovog osnivanja 1949.

– Ukrajinski gubici su vjerovatno više od 100.000 mrtvih i ranjenih. Uz to, Ukrajina ima oko 30.000 poginulih civila u tom strašnom ratu – dodao je norveški general.

Neprovjerljivi podaci

Rusija i Ukrajina već mjesecima nisu objavile pouzdane podatke o svojim gubicima.

U novembru je načelnik zajedničkog štaba američke vojske Mark Milley rekao da ruska vojska ima više od 100.000 mrtvih i ranjenih i da je na ukrajinskoj strani “vjerovatno” slično stanje.

Ti se brojevi ne mogu provjeriti iz nezavisnog izvora.

– Uprkos teškim gubitcima, Rusija je kadra nastaviti (ovaj rat) još dugo – rekao je danas norveški general, uz napomenu da Moskva raspolaže mobilizacijskim i kapacitetima u proizvodnji oružja.

“Najviše zabrinjava hoće li Ukrajina moći zadržati ruske zračne snage izvan rata” pošto ih je sve dosad držala po strani “zahvaljujući svojoj protivzračnoj odbrani”.

Njemačka odbija poslati tenkove Leopard

U ruskim napadima posljednjih mjeseci uglavnom su korištene rakete dugog dometa, prenosi Jutarnji.hr.

Norveški general ujedno je pozvao da se Ukrajini čim prije pošalju borbeni tenkovi, s čime je dosad najviše otezala Njemačka.

– Budu li tokom zime prešli u ofanzivu, trebaju im čim prije – rekao je Kristoffersen za TV2.

Uprkos hitnim pozivima Ukrajine i niza evropskih zemalja, Berlin je u petak odbio poslati Kijevu svoje tenkove Leopard.

Takve tenkove imaju i neke druge evropske zemlje, pa tako i Norveška, ali za njihovu dopremu Ukrajini u načelu je potrebno njemačko odobrenje.

Prihvati notifikacije