Svijet

Nakon jutrošnjeg zvjerskog upadanja u Al-Aksu: Žestoki protesti Palestinaca protiv izraelske policije (FOTO)

Palestinci u Pojasu Gaze okupili su se kako bi protestovali protiv izraelske policije koja je u srijedu upala u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i privela stotine muslimanskih vjernika, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Na snimku se vidi grupa mladića Palestinaca kako pale gume u znak protesta protiv napada izraelske policije na muslimansko sveto mjesto tokom mjeseca ramazana.

Ranije u srijedu, izraelska policija je saopćila da je uhapsila 350 Palestinaca u kompleksu džamije Al-Aksa.

Komisija za pitanja palestinskih zatvorenika saopćila je da je policija počela oslobađati zatvorenike pod uslovom da budu udaljeni iz džamije Al-Aksa i Starog grada u Al-Qudsu na sedam dana.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO:
FOTO:
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Grupa Palestinaca se zatvorila u Al-Aksi nakon što su jevrejski doseljenici pozvali na raciju na džamiju.

Kao odgovor, izraelska policija je razbila prozore i upotrijebila suzavac i gumene metke.

Pročitajte još

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je sedam Palestinaca povrijeđeno od gumenih metaka i policijskih premlaćivanja.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Prihvati notifikacije