Svijet

Nakon 20 godina pregovora sa EU, Turska pravi radikalan zaokret: Želimo biti član BRICS-a

Grupa BRICS mogla bi poslužiti Turskoj kao "dobra alternativa" Evropskoj uniji, izjavio je turski šef diplomatije Hakan Fidan, prenosi South China Morning Post.

fidan i wang li
FOTO: AA

Napomenuo je kako Turska, unatoč tome što je u carinskoj uniji s Briselom, istražuje nove mogućnosti za saradnju s nekoliko partnera u različitim platformama kao što je BRICS.

“Svakako, voljeli bismo postati članica BRICS-a”, istaknuo je. Fidan se jučer sastao s kineskim šefom sigurnosne službe Chen Wenqingom, gdje su obje strane pokazale spremnost za jačanje bilateralne sigurnosne saradnje, izvijestila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

Danas se susreo sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem i potpredsjednikom Han Zhengom. U kineskom saopćenju stoji kako je Fidan rekao Hanu da se Turska pridržava načela jedne Kine i da “neće dopustiti aktivnosti koje podrivaju teritorijalni integritet Kine”.

U Nižnjem Novgorodu u Rusiji će se održati sastanak ministara vanjskih poslova članica BRICS-a, a pridružit će im se i Fidan. Sastanak se održava u sklopu priprema za oktobarski summit u Kazanu, a očekuje se da će jedna od tema na dnevnom redu biti mogućnost pridruživanja Turske savezu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je još prije šest godina na summitu BRICS-a u Johannesburgu objavio namjeru svoje zemlje da se pridruži savezu, ali od tada je bilo malo napretka.

Fidan je jučer poručio kako neke velike zemlje Evropske unije zbog “politika identiteta” nikada nisu dopustile Turskoj da postane punopravna članica evropskog bloka. “Dakle, moramo tražiti druge alternative”, naveo je.

“Ne možemo zanemariti činjenicu da BRICS, kao važna platforma za saradnju, nekim drugim zemljama nudi dobru alternativu. Vidimo potencijal u BRICS-u”, dodao je. Prije gotovo četiri desetljeća Turska je podnijela zahtjev za pridruživanje tadašnjoj Evropskoj ekonomskoj zajednici, a 1999. službeno je priznata kao kandidat za punopravno članstvo u EU.

Pristupni pregovori su započeli su 2005., ali su dugo bili u zastoju zbog niza pitanja – od ljudskih prava do vanjske politike. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je jučer da su vrata BRICS-a “otvorena za predstavnike najrazličitijih ekonomskih i političkih sistema te makroregija”.