Kultura

Najveća glumačka pedagoginja u SAD Ivana Chubbuk održat će radionicu u Sarajevu

U suradnji Akademije scenskih umjetnosti, SFF i SAD Ambasade u BIH, a u okviru projekta "Savremene glumačke tehnike u primijenjenom teatru” podržanog od strane Ministarstva visokog obrazovanja KS, najveća glumačka pedagoginja u SAD Ivana Chubbuk će održati radionicu u Sarajevu.

FOTO: SCREENSHOT / PANORAMA ACADAMY
FOTO: SCREENSHOT / PANORAMA ACADAMY

Ivana Chubbuck  je jedna od najvećih glumačkih profesorica na svijetu s inovativnom metodologijom rada, koja je kao glumački trener učestvovala u kreiranju velikog  broja uloga nagrađenih Oskarom.

U radionici će učestvovati studenti MA programa odsjeka za Glumu ASU, Akademije dramskih umjetnosti iz Banja Luke i Akademije iz Tuzle. Kao opservatori radionicu će pratiti studenti glume iz Splita, Osijeka, Zagreba i Novog Sada te mnogobrojni profesionalni glumci, redatelji i casting agenti iz regije.

Ovo je prvo gostovanje Ivane Chubbuck u regiji a do sada je kao gost predavač držala radionice na brojnim visoko rangiranim Univerzitetima i fakultetima u svijetu poput Harvard Univerziteta i Julliard škole.

Radionica Ivane Chubbuck je jedna od faza projekta kojoj su prethodile analiza planova i programa ASU s ciljem unaprjeđenja istih, gostovanje i izlaganje rada voditeljice projekta vanredne profesorice Arme Tanović Branković u Osijeku na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, na konferenciji “Umijeće ili učenje scenskog govora iglasa “s radom “Moć neizgovorenog, metodologija Ivane Chubbuck u glumačkom izražajnom sredstvu Govor” te rad na temu “Primijenjeni teatar u BIH, strateški razvoj i primjena u društvenoj zajednici” objavljen u časopisu Pregled.  Krajnji cilj projekta je istraživački rad / predstava koja se bavi suočavanjem s prošlošću u kojoj bi se koristila metodologija Ivane Chubbuck.

Na radionici će biti rađeno na sljedećim scenama:

Svi profesionalni glumci, redatelji, scenaristi, studenti glume i casting agenti su pozvani da budu prisutni na radionici kao aktivni posmatrači. Termini radionice su 12 i 13. 08. 2023. a mjesto održavanja će biti objavljeno naknadno na stranici SFF.

Svi učesnici trebaju pročitati knjigu “Power of Actor” autorice Ivane Chubbuk, pregledati filmove i serije iz kojih su izabrani materijali za rad te ponijeti sa sobom papir i olovku. Radionica će trajati od 9 do 15 sati sa kratkim pauzama.

Prihvati notifikacije