Svijet

Najnovije o Mirnesi S.: Šta je čeka i kakve su joj mogućnosti?

Mirnesa S. u rukama je njemačkih pravosudnih organa. Trenutno je u pritvoru i očekuje se da tamošnje tužilaštvo podigne optužnicu. Sumnjiči se da je otuđila više od milion eura.

mirnesa
FOTO:

Novinarka Daliborka Gajić gledaocima N1 prezentirala je najnovije informacije o Mirnesi S te koliko su informacije o njoj zastupljene u njemačkim medijima.

“Određen joj je pritvor, trenutno je u ženskom zatvoru u Štutgartu. Ovom viješću su se bavili njemački mediji i pomno su pratili šta se dešava sa osumnjičenom. Međutim, to nije udarna vijest, već svjetska kriza i ekonomija”, objasnila je Gajić.

Ono što je Gajić kazala da je u istrazi utvrđeno da je Mirnesa S. bila aktivna u javnosti iako su je tamošnje vlasti intenzivno tražile.

“Tokom čitave potjere za osumnjičenom ona je objavljivala videe na društvenim mrežama”, kazala je Gajić.

Za Čomagu je taj potez posebno upečatljiv.

“Rugala se njemačkoj javnosti i istražiteljima i pravosuđu. Mislim da će joj to doći na naplatu”, istakao je Čomaga.

Mirnesa S. je mogla, kako je kazao Čomaga, doći u BiH jer nije bilo smetnji za to.

“Interpolova potjernica nije bila raspisana pa su je samo u Njemačkoj mogli uhapsiti. Također, nije upućen zahtjev za pravnu pomoć BiH”, kazao je Čomaga.

Još jedan slučaj krađe novca

Međutim, nakon slučaja Mirnese S. koja se sumnjiči za otuđenje milion eura iz transportnog novca, Gajić je navela da je uslijedio još jedan slučaj krađe novca.

“Jedna od stvari koja je također zanimljiva jeste da je u decembru prošle iz istog transportnog preduzeća dvadesetsedmogodišnji muškarac je otuđio 100 hiljada eura”, kazala je Gajić.

Kvalifikacija krivičnog djela

To što se Mirnesa S. predala njemačkom pravosuđu, prema riječima Čomage, za nju može biti olakšavajuća okolnost te je pojasnio šta će biti glavna stvar u ovom slučaju.

“Presudan je način vršenja krivičnog djela. Da li je to bilo sa predumišljajem, da li je to bilo dugo planirano, da li je to izvršeno na način da su se druge osobe dovodile u opasnost. Mislim da se ovdje desila teška krađa”, objasnio je Čomaga.

Kada bude podignuta optužnica, navodi Čomaga, određivanje kazne zatvora zavisit će od mnogih faktora a olakšavajuće okolosti će eventualnu kaznu zatvora smanjiti sa mogućih deset na nekoliko a sve to, dodaje, zavist će i ukoliko Mirnesa prizna i kaže gdje je novac, piše N1.

Prihvati notifikacije