Svijet

Najmanje sedam Palestinaca se utopilo pokušavajući doći do humanitarne pomoći u moru

Najmanje sedam Palestinaca se utopilo pokušavajući doći do humanitarne pomoći koja je bačena u more, javlja agencija AFP, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja Gaze.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Ministarstvo je također u međuvremenu javilo da je broj ubijenih Palestinaca od početka rata sada premašio 32.400.

Pročitajte još

Novinaska agencija Wafa također navodi da se petero Palestinaca među stotinama ljudi koji su zaplivali u more u blizini As-Sudanije sjeverozapadno od grada Gaze vodi kao nestalo nakon što su paketi pomoći tamo ispušteni.

“Zašto oni koji dostavljaju pomoć ne mogu da je dostave preko prijelaza? Prelazi su sigurniji i lakši”, upitao je Muhammad Sobeih, jedan od stanovnika koji su krenuli u more po pomoć, Muhammad Sobeih, kako prenosi Al Jazeera.

Ranije ovog mjeseca, najmanje pet Palestinaca je ubijeno u sjevernoj Gazi kada je na njih pao paket pomoći koji je bačen iz zraka nakon što se padobran nije otvorio, što je podstaklo kritike na račun načina isporuke pomoći.

Palestinsko ministarstvo je također navelo da je broj Palestinaca koji su ubijeni u Gazi od 7. oktobra porastao na 32. 414.

Broj poginulih u izraelskom ratu protiv Gaze porastao je na 32.414, prema podacima Ministarstva zdravlja enklave. Također je ranjeno najmanje 74.787 ljudi.

Posljednji podaci uključuju 81 ubijenih i 93 ranjenih osoba u posljednja 24 sata.