Svijet

Na stolu sve opcije za povećanje pomoći Gazi, uključujući i ispuštanje iz aviona

Ujedinjene nacije (UN) saopćile su da su na stolu sve opcije, uključujući i sistem ispuštanja pomoći iz zraka, s ciljem povećanja humanitarne pomoći Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/KHALED ELFIQI
FOTO: EPA-EFE/KHALED ELFIQI
Arhiva

Portparol UN-a Stephane Dujarric na dnevnoj konferenciji za novinare kazao je da postoje određene poteškoće kod opcije ispuštanja pomoći iz zraka i da zato nije prva opcija.

Dujarric je istakao da UN preferira pružanje pomoći kopnom, zahtijevajući otvaranje više puteva i ulaznih tačaka kako bi se povećala isporuka pomoći.

Osvrnuo se na poteškoće kod podjele pomoći u Gazi i naveo da pružanje pomoći dok traje sukob prijeti životima i humanitarnih radnika i primalaca pomoći.

Pročitajte još

Dujarric je ponovo pozvao na humanitarni prekid vatre.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši gotovo 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.