BiH

Vlasenica: Na Šehidskom mezarju Rakita 20. kolektivna dženaza, biće ukopani posmrtni ostaci jedne osobe

Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata spremni su ukop na 20. kolektivnoj dženazi koja će biti obavljena danas na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.

Vlasenica, groblje
FOTO: ANADOLIJA

Kako navode iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, žrtva sa područja Vlasenice koja će biti ukopana je Ahmo (Ešefa) Kavazović, rođen 1948. godine u Vlasenici. On je imao 44 godine kada je 1992. godine ubijen na području Vlasenice.

Najprije je zarobljen u hangarima logora Sušica iz kojeg je krajem maja zajedno sa većom grupom zarobljenika odveden i likvidiran. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na lokalitetu Sušica koja je otkrivena u septembru 2000. godine. Tada su iz ove masovne grobnice ekshumirani posmrtni ostaci 37 žrtava, te su mnogi od njih identificirani putem klasične metode.

Posmrtni ostaci Kavazovića identificirani su prilikom ispravke greške do koje je došlo prilikom klasične identifikacije žrtava ekshumiranih u ovoj grobnici.

Prema protokolu Medžlisa islamske zajednice u Vlasenici, odavanje počasti žrtvama, kao i vjerski program počinje u 12 sati na mezarju Rakita, a nakon podne – namaza bit će obavljena dženaza-namaz, koju će predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.