Svijet

ISPRAVLJENO: Ne postoji oružje koje izaziva zemljotrese

Informacija da postoji oružje koje izaziva zemljotrese nije tačna.

FOTO: ERDEM SAHIN/EPA
FOTO: ERDEM SAHIN/EPA

Tekst pod naslovom “Na rubu nauke: Šef turske svemirske agencije tvrdi da postoji oružje za izazivanja zemljotresa, izgleda kao ulična rasvjeta ” Bosnainfo.ba je objavila 25.02.2023. godine.

U skladu sa analizom Raskrinkavanje.ba dijelovi teksta su izmijenjeni ili uklonjeni, a promijenjen je i naslov.

Na brojnim portalima je objavljen videosnimak u kom predsjednik Nacionalne svemirske agencije Turske Serdar Hussein Jildirim govori o oružju koje navodno metalnim šipkama može izazvati zemljotres.

Ovaj snimak se najprije dijelio u medijima na turskom i engleskom govornom području, a njegove izjave dovođene su u zavjerološki kontekst, koji uključuje tvrdnje da je zemljotres koji je pogodio dijelove Turske i Sirije vještački izazvan i da predstavlja napad na Tursku.

Kako navodi Raskrinkavanje u svojoj analizi, videosnimak govora šefa turske svemirske agencije ustvari je isječak iz obraćanja emitovanog uživo 4. novembra 2021. na YouTube kanalu Stratejik Düşünce Enstitüsü (tur. Institut za strateško razmišljanje).

Šef turske svemirske agencije serdar Husein Jildirim je tada rekao da postoje sistemi naoružanja koji rade po principu lansiranja dugačkih metalnih stubova iz svemira, koji se onda zabijaju duboko u zemlju i izazivaju zemljotrese:

“Ne možete ništa da uradite u prostoru od svemira do Zemlje. Posebno u zemljama poput nas. Ništa! Dozvolite mi da vam dam primjer. Kažem ovo jer sam vidio kako rade na takvom sistemu naoružanja, a ono je vrlo jednostavno. Znate one stubove ulične rasvjete na ulicama. Slični su ovim stubovima, visoki oko 8-10 metara. Metalne šipke. Unutar šipke nema ničega, nema eksploziva, ničega, ali to je metalna šipka napravljena od tvrdog materijala legure titanijuma. Stavili su ih u satelit. Određenu količina. A onda ih ciljaju i lansiraju na Zemlju.

To je kao kolac, oštar vrh. Na primjer, ne daj Bože, negdje DA padne, nećemo sada da imenujemo scenario katastrofe, ali čim padne na zemlju prodire do 5 kilometara duboko u zemlju. To se dešava veoma brzo i stvara zemljotres magnitude 7-8 stepeni. Usljed udara sve što se tamo nalazi biće uništeno. Vidite, ovdje nema oružja, nema eksploziva, nema bombi, ništa slično. Jednostavan sub. Ali postoji takva sila koja dolazi iz svemira i nemate šanse da je vidite, zaustavite ili da se odbranite”, rekao je Jildirim.

Pošto su njegove tvrdnje postale viralne u člancima i objavama na društvenim mrežama, u kojima su povezivane sa zemljotresima u Turskoj i Siriji, Jildirim je demantovao da je govorio o oružju koje je moglo uzrokovati zemljotrese u Turskoj.

On je na svom Twitter profilu 15. februara 2023. godine naveo da je videosnimak pogrešno protumačen.

“Mnogo je pitanja o videu koji već nekoliko dana kruži društvenim mrežama. Ovaj kratki video je isječak sa konferencije koju sam davno održao u jednom strateškom institutu. Tada sam govorio o sistemu oružja koji može uništiti jedan grad kada se rasporedi i koristi u Zemljinoj orbiti”,poručio je Jildirim.

U nastavku je pojasnio: “Ovaj sistem oružja nema funkciju kao što je pokretanje linija rasjeda ili stvaranje tektonskih potresa. Dakle, to nema nikakve veze s katastrofom u Marašu (grad u Turskoj). Ne želim da budem pogrešno shvaćen. Efekat ovog oružja je uporediv sa udarom meteorita”, napisao je Jildirim.

Portal Bosnainfo izvinjava se svojim čitaocima zbog prenošenja neprovjerenih informacija.

Prihvati notifikacije