Retrovizor

Na današnji dan rođen je Evlija Čelebi, slavni osmanski putopisac

Poznati osmanski putopisac iz 17. vijeka Evlija Čelebi (tur. Evliyâ Çelebi), rođen je 25. marta 1611. godine u Istanbulu. Studirao je teologiju, a 1636. stupio je u službu sultana Murata IV. te učestvovao u ratu protiv Perzije. Učestvovao je i u ratovima na Kreti, u Ugarskoj, Austriji i Rusiji pod sultanima Ibrahimom I. i Muhamedom IV.

FOTO: HABERTURK.COM
FOTO: HABERTURK.COM

U službi rođaka Mekel-Ahmed-paše, koji je zauzimao visoke položaje, više od 40 godina putovao je Osmanskim Carstvom, tako da je upoznao mnoge njegove krajeve i naselja. O svojim je doživljajima napisao Putopis (tur. Seyahatnama), u kojem u deset odlomaka opisuje doživljaje, iznosi anegdote i priče, ali daje i jedinstvena svjedočanstva za kulturnu historiju. Opisao je krajeve u azijskom dijelu Osmanskog Carstva (Malu Aziju, Siriju, Palestinu, Armeniju, Arabiju te područja današnjeg Iraka i Irana), ali i u njegovom evropskom dijelu (uključivši područja današnje Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Krima). Opisao je i neke krajeve u Africi, poput Egipta i Sudana.

FOTO: INDYTURK.COM
FOTO: INDYTURK.COM

Čelebijevi opisi izvanredno su zanimljiv izvor za historiju, unatoč nekim preuveličanim i fantastičnim opisima. Pretpostavlja se da je Čelebi preminuo 1682., ali tačan datum njegove smrti nije poznat. Povodom 400. godišnjice njegovog rođenja, UNESCO je 2011. proglasio godinom Evlije Čelebije.

Prihvati notifikacije