Retrovizor

Na današnji dan rođen je David Olère, slikar koji je svijetu otkrio užase gasnih komora Auschwitza

Jevrejski umjetnik David Olère u martu 1943. deportovan je u Auschwitz gdje je bio prisiljen raditi u Sonderkommando. Nakon rata, na crtežima i slikama je prikazao zastrašujući svijet gasnih komora.

FOTO: AUSCHWITZ MEMORIAL
FOTO: AUSCHWITZ MEMORIAL

David Olère rođen je 19. januara 1902. u Varšavi, gdje je studirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Godine 1918. odlazi u Berlin, potom u Pariz gdje se trajno nastanjuje. Pripadao je takozvanoj Pariškoj školi. Radio je za brojne filmske studije (kreirao je scenografije, kostime i reklamne postere), između ostalih Paramount Pictures, Fox i Gaumont.

Februara 1943. godine, zbog jevrejskog porijekla, uhapsila ga je francuska policija i smjestila u logor Drancy. Odatlee je 2. marta deportovan u njemački nacistički koncentracioni logor Auschwitz, gde je zaveden pod brojem 106144. Tokom boravka u logoru je radio u Sonderkommandu, specijalnoj radnoj jedinici sačinjenoj od zatvorenika koje su Nijemci prisiljavali da pomažu u radu krematorijuma i gasnih komora.

FOTO: AUSCHWITZ MEMORIAL
FOTO: AUSCHWITZ MEMORIAL
FOTO: AUSCHWITZ MEMORIAL
FOTO: AUSCHWITZ MEMORIAL
FOTO: AUSCHWITZ MEMORIAL
FOTO: AUSCHWITZ MEMORIAL

David Olère evakuisan je iz Auschwitza na rođendan, 19. januara 1945. godine. Prvo je poslan u logor Mauthauzen, a zatim u Melk, gdje je, između ostalog, radio i u podzemnom odjelu. Dana 7. aprila prebačen je u Ebensee gdje ga je oslobodila američka vojska 6. maja 1945. godine.Ubrzo nakon rata nastala je serija od oko 70 crteža, koji su u kasnijim godinama poslužili kao inspiracija Davidu Olèreu za stvaranje šokantnih uljanih slika. Veoma detaljan zapis o kasnijim fazama istrebljenja i scenama iz života logoraša od izuzetne je dokumentarne vrijednosti. Sadrži planove krematorijuma i gasnih komora, kao i crteže koji prikazuju scene događaja u ovim zgradama.

Prihvati notifikacije