Retrovizor

Na današnji dan 1997. godine održan je koncert U2 na Koševu

Koncert slavnog irskog benda U2 u Sarajevu održan je na današnji dan 23. septembra 1997. godine na stadionu "Koševo" čime su postali jedni od prvih poznatijih izvođača koji su održali koncert u glavnom gradu BiH nakon završetka rata. Blizu 45.000 ljudi je uživalo u muzičkom spektaklu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

FOTO: ANJA__NIEDRINGHAUS / EPA
FOTO: ANJA__NIEDRINGHAUS / EPA

Na stadionu “Koševo” prije 25 godina održan je koncert slavnog irskog benda U2, čime su postali jedni od prvih poznatijih izvođača koji su održali koncert u glavnom gradu BiH, nakon završetka rata. Na njihovom repertoaru bila je i pjesma “Miss Sarajevo” posvećena izboru za Miss BiH održanom u opkoljenom Sarajevu 1993. godine.

Bendovi Sikter i Protest su nastupali kao predgrupa irskog benda.

Iako su Bono i ekipa željeli da Sarajevu poklone humanitarni koncert, bez velike organizacije, bine i vizuelnog spektakla, organizatori su željeli da se koncert u Sarajevu ne razlikuje od onog u ostalim svjetskim metropolama. Tako je na najvećem bh. stadionu – Koševo, bio postavljen LED ekran visine 50 metara, 30 metara velik svod i ogromno ogledalo u obliku limuna, a opremu je dovuklo šezdeset kamiona koji su bili smješteni na parking kod porušene Zetre.

Nakon nastupa članovi U2-a su istakli kako ovaj koncert smatraju jednim od trenutaka na koji su najviše ponosni.

Koncert je doveo ljude iz svih krajeva bivše Jugoslavije i svijeta, a za mnoge je označio početak normalizacije stanja u zemlji.

Veza pjevača U2 Bona Voxa i BiH uspostavljena je tokom najtežeg perioda za našu zemlju zahvaljujući američkom režiseru i humanitarnom radniku Billu Carteru koji ga je kontaktaktirao pokušavajući da skrene pažnju na opsadu grada. Bono je tada obećao da će doći u Sarajevo i da će u glavnom gradu BiH održati koncert.

Nakon što je rat okončan, ispunili su obećanje i održali koncert 1997. u sklopu svoje turneje “PopMart”.

Prihvati notifikacije