Život

Muslimani danas obilježavaju Dan ašure: Neizostavna je priprema istoimenog slatka

Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH 10. dan mjeseca muharrema 1447. h. g., koji se u islamskoj tradiciji naziva Danom Ašure ili Jevmu Ašura, ove godine pada u subotu, 5. jula 2025. godine.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Desetog dana nove hidžretske godine obilježava se Dan ašure

Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda, neka je mir i spas Božiji na njega, je da se posti 9. i 10. muharem ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Kako stoji u predajama, Poslanik, a.s., je za vrijeme svoga boravka u Mekki postio deseti dan muharrema. Nakon dolaska u Medinu, našao je Jevreje kako poste Ašuru, pa je u tom smislu i sljedeća predaja koju prenosi Ibn Abbas, radijallahu anhu: “Došao je Poslanik, a.s., u Medinu i vidio je Jevreje kako poste Ašuru, pa je upitao: ‘Šta je ovo?’ Rekli su: ‘Ovo je lijep dan, dan u kojem je spašen Musa, a.s., s Benu Israelćanima, od njihova neprijatelja, pa ga je Musa postio.’ Rekao je: ‘Meni je Musa bliži od vas!’ – pa je postio i naredio drugima da poste”. (Buharija)

.. Preporuka je Poslanika, a.s., da se pored desetog dana muharrema posti dan prije ili dan poslije, kao što stoji u hadisu: “Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa, r.a., da je Poslaniku, a.s., nakon što je postio i naredio ashabima da poste Ašuru rečeno: “‘O Allahov Poslaniče, to je dan koji obilježavaju Židovi i kršćani!’ Rekao je Poslanik, a.s.: ‘U narednoj godini ćemo, inšallah, postiti i deveti dan!’ Pa on nije dočekao narednu godinu, jer je Poslanik, a.s., preselio te godine!” (Muslim), piše Preporod.

Kada su ga pitali o Danu Ašure, Allahov Poslanik je rekao da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini: “Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!” (Muslim)

Dan Ašure je dobrim dijelom zastupljen u muslimanskim masama, ali njegovo obilježavanje mora biti u skladu s Kur’anom i sunnetom.

Među Bošnjacima ovaj se dan obilježava posebnim vjerskim programima, običaj je da mnoge porodice toga dana pripremaju i kuhaju jedno posebno jelo koje se zove ašure, slično kompotu, ali od raznih zrnastih plodova, suhog voća i začina. Time se podsjećaju na dan kada je po predaji, Nuh, a.s., nakon potopa dao da se od ostatka namirnica pripremi jelo za preživjele. Širom muslimanskog svijeta pa i kod nas, ašura je poznata kao slatka smjesa od žitarica, zrnevlja, smjesa kuhana i jede se desetog dana muharema.

Deseti dan mjeseca muharrema je još poznat kao “Idul-enbija” (Bajram Božijih poslanika). Prema hadisu koji se prenosi od Ibn Abbasa, r.a., ima nekoliko značajnih događaja koji su se desili Božijim poslanicima na ovaj dan. Evo nekih od tih događaja:

– Musa, a.s., je uspio, s Izraelićanima, prebaciti se preko Crvenog mora na Sinajsko poluostrvo i spasiti svoj narod od Faraonovog zuluma,

– Nuh a.s., se s vjernicima iskrcao na planinu Džudijj i tako se spasio od potopa,

– Junusa, a.s., je izbacio kit iz svojih čeljusti na obalu mora,

– Allah, dž.š., je stvorio Adema, a.s., i oprostio mu grijeh počinjen u Džennetu,

– Trgovačka karavana, putujući za Egipat, izvadila je Jusufa, a.s., iz bunara u koji su ga bacila braća iz zavidnosti,

– Isa, a.s., je rođen i podignut s ovog svijeta,

– Ibrahim a.s. je toga dana spašen (od vatre u koju je bačen) također na taj dan mu je poklonjen ovan za kurban u zamjenu za sina Ismaila,

– Ocu Jusufa a.s, Jakubu a.s povraćen je vid, izgubljen u plaču za sinom Jusufom,

– Ejjubu, a.s., je vraćeno zdravlje poslije dugogodišnje bolesti,

– Sulejman, a.s., je preuzeo vladavinu nad Izraelićanima.

Kako pripremiti ašuru:

Sastojci koji se koriste za pravljenje ašure su proizvoljni, pa je možete napraviti po svom ukusu.

Sastojci: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnjaci), sjemenke suncokreta, tikve, susam, ćurekot, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće – cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda…

Začini: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, bibier, kakao, rogač, vanilin šećer…

Sve namirnice se prvo očiste i pripreme za kuhanje, zatim se stave u šerpu te se dodaje vode koliko je potrebno dok se ne raskuha sve što ste izabrali za ašuru. Nakon toga, kada ašura bude spremna, po potrebi se može ukrasiti bademima, narom, orasima i drugim namirnicama kojih može biti od 7 do 77.

Namirnice koje se duže kuhaju, poput žitarica, pripremite dan prije te ih pohranite u frižider. Na dan pripreme ašure skuhajte voće i sve zajedno prokuhajte.